Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Farmaciile pot elibera, de acum, antibiotice fără rețetă. Ce condiții trebuie îndeplinite

MedicHub
Antibiotice

Românii vor putea cumpăra antibiotice din farmacie, fără rețetă, potrivit unui ordin al Ministerului Sănătății.

Farmaciile pot elibera acum antibiotice fără rețetă, însă doar pentru tratamentul de 3 zile.

Și asta pentru că Ministerul Sănătății a publicat un ordin care schimbă modul în care sunt prescrise și eliberate antibioticele.

Pacienții trebuie să completeze o declarație pe propria răspundere că nu au ridicat din altă farmacie o cantitate mai mare decât cea recomandată.

Prescripția medicală va fi valabilă doar până la ultima zi a tratamentului indicat și va putea fi eliberată fracționat numai în cadrul aceleiași farmacii, însă aceasta trebuie să raporteze zilnic acest tip de operațiuni.

Printre antibioticele ce pot fi eliberate direct la farmacie, în doză de urgență, se numără Amoxicilina, Amplicilina, Doxicilina si Oxicilina.

Astfel, potrivit ordinului de ministru publicat în Monitorul Oficial, ministrul sănătăţii emite următorul ordin:

Art. 1

(1)Prezentul ordin reglementează metodologia de monitorizare a prescrierii şi eliberării la nivel naţional a medicamentelor care se eliberează pe bază de prescripţie medicală din categoria antibiotice şi antifungice de uz sistemic, aprobate în Nomenclatorul medicamentelor de uz uman, publicat de către Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) pe site-ul propriu.

(2)Sunt exceptate de la prevederile prezentului ordin medicamentele care conţin una sau mai multe substanţe, singure sau în combinaţii, prescrise în reţetele magistrale care se prepară în farmacie.

Art. 2

În sensul prezentului ordin, următorii termeni se definesc după cum urmează:

a)medicamente din categoria antibiotice şi antifungice de uz sistemic - toate medicamentele de uz uman înregistrate în Nomenclatorul medicamentelor de uz uman, care conţin una sau mai multe substanţe, singure sau în combinaţii, a căror denumire comună internaţională este prevăzută în anexa nr. 1 care face parte integrantă din prezentul ordin;

b)prescripţie medicală - orice prescripţie eliberată de medic în afara sistemului de asigurări sociale de sănătate şi care cuprinde cel puţin un medicament din cele menţionate la lit. a), după modelul prevăzut în anexa nr. 2 care face parte integrantă din prezentul ordin.

Art. 3

(1)Pentru medicamentele din categoria antibiotice şi antifungice de uz sistemic prescrise în afara sistemului de asigurări sociale de sănătate se utilizează exclusiv prescripţia medicală definită la art. 2 lit. b).

(2)Medicamentele din categoria antibiotice şi antifungice de uz sistemic prescrise de către medici se eliberează pacienţilor sau aparţinătorilor acestora de către farmaciştii angajaţi în cadrul unităţilor farmaceutice autorizate, exclusiv în baza prescripţiei medicale definite la art. 2 lit. b), care va cuprinde minimum următoarele date:

1.seria şi numărul prescripţiei medicale, unice, generate la nivelul fiecărui prescriptor;

2.unitatea sanitară identificată prin denumire, adresă şi număr de telefon;

3.datele pacientului căruia îi sunt prescrise medicamentele definite la art. 2 lit. a), respectiv:

a)pentru cetăţenii români şi străini cu domiciliul sau rezidenţa în România: CNP sau CID (codul de identificare al asiguratului), numele, prenumele, vârsta;

b)pentru cetăţenii străini care nu au rezidenţa în România: codul ţării, numărul paşaportului sau numărul cardului EU (CE), numele, prenumele, vârsta;

4.codul de diagnostic utilizat în cadrul Sistemului informatic unic integrat al asigurărilor sociale de sănătate din România, conform clasificării internaţionale a maladiilor de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii;

5.medicamentul prescris, caracterizat prin: denumire comună internaţională, concentraţie, formă farmaceutică, mod de administrare, cantitate (exprimată în unităţi terapeutice), durata tratamentului;

6.semnătura medicului prescriptor;

7.codul de parafă;

8.data eliberării prescripţiei medicale.

(3)Prin excepţie de la prevederile alin. (1), farmaciştii care îşi desfăşoară activitatea în unităţi farmaceutice autorizate, în situaţii de urgenţă medicală, pot elibera medicamente din categoria antibiotice şi antifungice de uz sistemic a căror denumire comună internaţională este marcată cu semnul "*" în anexa nr. 1 la prezentul ordin, în lipsa unei prescripţii medicale, în cantitatea maximă aferentă dozei pe 72 de ore, doză calculată în acord cu modul de administrare prevăzut în rezumatul caracteristicilor produsului. Doza de urgenţă poate fi eliberată o singură dată în cursul unui tratament pentru un pacient, în baza declaraţiei al cărei model este prevăzut în anexa nr. 3 care face parte integrantă din prezentul ordin.

(4)Eliberarea medicamentelor prevăzute la alin. (3) se face cu respectarea procedurii de eliberare a medicamentelor în regim de urgenţă din cadrul Regulilor de bună practică farmaceutică şi cu înregistrarea la nivelul farmaciei care eliberează doza de urgenţă a următoarelor informaţii minime:

1.datele pacientului:

a)pentru cetăţenii români şi străini cu domiciliul sau rezidenţa în România: CNP sau CID (codul de identificare al asiguratului), numele, prenumele, vârsta;

b)pentru cetăţenii străini care nu au carte de rezidenţă: codul ţării, numărul paşaportului sau numărul cardului EU (CE), numele, prenumele, vârsta;

2.medicamentul eliberat, caracterizat prin: denumire comună internaţională, concentraţie, formă farmaceutică, mod de administrare, cantitate (exprimată în unităţi terapeutice);

3.numele şi semnătura farmacistului care a eliberat medicamentul;

4.diagnosticul/starea patologică;

5.data eliberării medicamentului.

Art. 4

(1)Valabilitatea prescripţiei medicale reglementate prin prezentul ordin nu poate depăşi ultima zi a tratamentului, conform modului de administrare şi duratei tratamentului recomandat de către medicul prescriptor.

(2)Prescripţia medicală prevăzută la art. 3 alin. (2) se reţine în farmacie şi poate fi eliberată fracţionat doar în cadrul aceleiaşi farmacii, fără a depăşi cantitatea totală prescrisă.

Art. 5

(1)Unităţile farmaceutice care eliberează medicamente din categoria celor definite la art. 2 lit. a) pentru tratamentul în ambulatoriu au obligaţia să raporteze zilnic toate operaţiunile efectuate cu aceste medicamente, utilizând sistemul electronic de raportare dezvoltat de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi reglementat prin Ordinul ministrului sănătăţii nr. 1.345/2016 privind raportarea zilnică a stocurilor şi operaţiunilor comerciale efectuate cu medicamentele de uz uman din Catalogul naţional al preţurilor medicamentelor autorizate de punere pe piaţă în România de către unităţile de distribuţie angro a medicamentelor, importatori, fabricanţi autorizaţi şi farmaciile cu circuit închis şi deschis, cu modificările şi completările ulterioare.

(2)Pentru medicamentele din categoria celor menţionate la art. 2 lit. a), raportarea zilnică va cuprinde următoarele informaţii:

a)seria şi numărul prescripţiei medicale;

b)medicamentul: codul de identificare al medicamentului (CIM);

c)cantitatea, exprimată în unităţi terapeutice;

d)datele de identificare a pacientului, respectiv:

(i)pentru persoane fizice, cetăţeni români sau cetăţeni străini cu reşedinţa în România: CNP sau CID (codul de identificare al asiguratului);

(ii)pentru persoane fizice, cetăţeni străini: numărul paşaportului sau numărul cardului EU (CE);

e)codul de diagnostic;

f)codul de parafă.

(3)Prin excepţie de la alin. (2), raportarea zilnică a medicamentelor eliberate în condiţiile art. 3 alin. (3) va cuprinde următoarele informaţii:

a)medicamentul: codul de identificare al medicamentului (CIM);

b)cantitatea, exprimată în unităţi terapeutice;

c)datele de identificare a pacientului, respectiv:

(i)pentru persoane fizice, cetăţeni români sau cetăţeni străini cu reşedinţa în România: CNP sau CID;

(ii)pentru persoane fizice, cetăţeni străini: numărul paşaportului sau numărul cardului EU (CE).

(4)În termen de 48 de ore de la data publicării prezentului ordin în Monitorul Oficial al României, Partea I, Ministerul Sănătăţii publică pe pagina dedicată sistemului electronic de raportare de pe site-ul propriu specificaţiile tehnice ale serviciului web, actualizate conform alin. (2).

(5)În termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentului ordin, unităţile farmaceutice au obligaţia de a-şi adapta sistemul informatic propriu de gestiune în vederea respectării prevederilor alin. (1) şi (2).

Art. 6

Ministerul Sănătăţii, ANMDMR şi Institutul Naţional de Sănătate Publică au acces securizat la informaţiile din sistemul electronic de raportare privind datele prevăzute la art. 5 alin. (1).

Art. 7

Lista denumirilor comune internaţionale prevăzute în anexa nr. 1 se actualizează lunar de către Ministerul Sănătăţii, la propunerea ANMDMR, în acord cu actualizarea Nomenclatorului medicamentelor de uz uman.

Art. 8

Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.