Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fauna şi flora, în declin în recifele de corali din Australia, unde apa se încălzeşte (studiu)

Afluent
corali

Majoritatea animalelor şi plantelor care trăiesc la adăpostul recifelor de corali din Australia au înregistrat o scădere a populaţiilor în ultimul deceniu, potrivit unui studiu publicat miercuri în revista britanică Nature, care atrage atenţia asupra impactului încălzirii apelor din cauza schimbărilor climatice, relatează AFP.

Peşti tropicali, corali, crabi, alge marine etc.: oamenii de ştiinţă au combinat observaţiile pe1.057 de specii de pe continentul australian şi au descoperit că populaţia lor s-a redus cu 57% dintre ele între 2008 şi 2021.

Pentru mai mult de una din patru specii (28%), declinul depăşeşte chiar 30% din populaţia cunoscută, adică pragul pentru a fi clasat, cel puţin, drept "specie vulnerabilă" pe lista roşie a Uniunii internaţionale pentru conservarea naturii (UICN).

"Declinul populaţiilor urmează, în general, după anii de caniculă, când temperaturile apei locale depăşesc temperaturile din 2008 cu peste 0,5 °C", notează studiul, realizat de aproximativ 30 de cercetători din instituţii australiene pe baza unor programe de observare a celor mai vechi recife din lume (Reef Life Survey, Australian Temperate Reef Collaboration şi Institutul Australian de Ştiinţe Marine).

"Un exemplu notabil este cel al dragonului de mare (Phyllopteryx taeniolatus), un peşte endemic emblematic din sudul Australiei", apropiat de căluţii de mare, "care a cunoscut o scădere semnificativă de 59% între 2011 şi 2021", notează autorii.

Potrivit cercetătorilor, aceste scăderi ale populaţiei au loc probabil şi în "alte mări temperate cu încălzire rapidă".

"Omenirea este dependentă de natură, dar ameninţarea la adresa bazei noastre biologice rămâne necunoscută din lipsa unei monitorizări sistematice a populaţiilor de specii", avertizează autorii studiului, care fac apel la multiplicarea acestui tip de cercetare pentru a stabili programe de conservare adecvate.

Activitatea lor se înscrie în cursa contra cronometru pentru a recenza biodiversitatea planetei, ameninţată cu o a şasea extincţie în masă din cauza activităţii umane şi a încălzirii globale.

Din cele aproximativ opt milioane de specii de animale şi vegetale estimate pe planetă, un milion sunt ameninţate cu dispariţia, dintre care 60% sunt insecte, potrivit Platformei interguvernamentale pentru biodiversitate şi servicii ecosistemice (IPBES), echivalentul Giec pentru biodiversitate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.