Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FBI a restituit proprietarilor de drept, după 75 de ani, un tablou confiscat de naziști: Tabloul semnat Salomon Koninck are o vechime de 380 de ani

FBI a restituit luni un tablou semnat de pictorul olandez Salomon Koninck, cu o vechime de 380 de ani, proprietarilor săi legitimi, o familie de francezi evrei, la 75 de ani după ce a fost furat de nazişti în timpul invaziei Franţei în cel de-al doilea război mondial, relatează EFE, potrivit agerpres.ro.

Tabloul intitulat 'A Scholar Sharpening His Quill', pictat de Koninck în 1639, a fost restituit familiei Schloss într-o ceremonie desfăşurată la Consulatul Franţei din New York, la care a asistat şi ministrul francez de externe, Jean-Yves Le Drian.

Citește și: Liviu Dragnea își taxează propriii subalterni: Greșeală impardonabilă!

"Furat pe teritoriul nostru de Gestapo şi transferat la Munchen cu complicitatea colaboraţioniştilor francezi în 1943, pierdusem urma tabloului", a explicat ministrul Le Drian, care a fost însoţit de procurorul districtului de sud al New York-ului, Geoffrey Berman, şi de Michael Driscoll, reprezentant al FBI din Washington.

"În sfârşit, tabloul a revenit proprietarilor săi de drept, moştenitorii lui Adolphe Schloss", a explicat ministrul francez.

Citește și: Atenție, fermieri! Petre Daea anunță victoria – A fost eliminată

Au fost prezenţi la ceremonie strănepoţii lui Schloss, Laurent şi Michel Vernay, care au considerat restituirea pânzei "o mică victorie", subliniind că mai sunt atâtea opere de artă furate şi care nu au fost recuperate.

Unele au fost distruse, însă cu trecerea timpului multe alte piese de artă ascunse de hoţi apar pe piaţă, cum s-a întâmplat şi cu tabloul lui Koninck, a explicat ministrul francez al culturii.

Citește și: Klaus Iohannis, critică dură la adresa Guvernului PSD! Acuză un asalt fără precedent

'A Scholar Sharpening His Quill' a fost găsit în 2017, când proprietara de atunci, Renate Stein, a intrat în contact cu casa de licitaţii Christie's, cu intenţia de a-l vinde la New York, după ce familia ei cumpărase tabloul din Germania în anii 50.

La rândul său, procurorul Geoffrey Berman a ţinut să sublinieze că cele întâmplate, expolierea operelor de artă de către nazişti de la familiile de evrei în al Doilea Război Mondial, a fost "nu doar un act injust, ci şi inuman".

Citește și: Răsturnare de situaţie în cazul bătrânei de 83 de ani concediate! Ecaterina Andronescu a reacționat în forță

De asemenea reprezentantul FBI, Michael Driscoll, a dorit să explice investigaţiile exhaustive care trebuie întreprinse în acest gen de cazuri pentru a demonstra originea operei, subliniind colaborarea vitală cu casele de licitaţii în momentul identificării şi denunţării pieselor de artă furate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.