Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FBI cercetează o filieră rusă din SUA care ar fi folosit politicieni americani pentru a face propagandă rusă (Document)

FBI

Aleksandr Viktorovici Ionov, un agent rus care a fost supus vineri sancțiunilor americane, a fost acuzat că a folosit grupuri politice din Statele Unite pentru a face propagandă pro-Rusia, inclusiv în timpul invaziei Ucrainei de la începutul acestui an, a anunțat vineri Departamentul american de justiție, potrivit The Guardian care citează Tampa Bay Times.

Ionov este acuzat în fața unui tribunal federal din Florida de conspirație pentru ca cetățeni americani să acționeze ca agenți ilegali ai guvernului rus, relatează Associated Press.

"Ionov ar fi orchestrat o campanie de influență nerușinată, transformând grupuri politice americane și cetățeni americani în instrumente ale guvernului rus", a declarat într-un comunicat procurorul general adjunct Matthew Olsen, șeful diviziei de securitate națională a Departamentului de Justiție.

Cazul face parte dintr-o campanie mult mai amplă a Departamentului de Justiție de combatere a operațiunilor de influență străină menite să modeleze opinia publică din SUA.

În 2018, departamentul de justiție a acuzat 12 cetățeni ruși că au participat la o campanie uriașă, dar ascunsă, pe rețelele de socializare, menită să semene discordie în timpul alegerilor prezidențiale din 2016 câștigate de Donald Trump.

Aleksandr Viktorovich Ionov, care locuiește la Moscova, ar fi lucrat cu alții în Rusia într-o „campanie de influență malignă străină împotriva SUA”, de ani de zile, potrivit procurorilor federali. El a lucrat cu grupuri politice americane pentru a aprinde diviziunile politice și a răspândi dezinformarea, au spus procurorii – vezi aici rechizitoriul.

Rechizitoriul se referă la un grup din Sankt Petersburg ca „S.U.A. Grupul Politic 1”, deși nu îi numește în mod specific pe Uhurus. Vineri, la o conferință de presă, autoritățile au refuzat să numească grupul sau să spună unde au executat trei mandate federale în această dimineață. Cu toate acestea, poliția din St. Petersburg a confirmat vineri dimineață că agenții federali au executat un mandat la Casa Uhuru.

Liderii Uhuru au susținut propria lor conferință de presă după un briefing de presă al forțelor de ordine cu privire la rechizitoriu.

„Putem avea relații cu oricine dorim pentru a face posibilă această revoluție”, a spus Eritha „Akile” Cainion. „Suntem în sprijinul Rusiei”.

Ionov este fondatorul Mișcării Anti-Globalizare a Rusiei, o organizație finanțată de guvernul rus.

În mai 2015, el a plătit ca liderul grupului de la St. Petersburg să călătorească în Rusia pentru a discuta despre viitoarea cooperare politică, au spus procurorii. În următorii șapte ani, Ionov „a exercitat direcția și controlul asupra membrilor seniori” ai grupului din St. Petersburg. El și-a folosit oamenii pentru a stimula discordia în SUA, răspândind sentimente pro-Rusia „sub pretextul unei organizații politice interne”, au spus procurorii.

În septembrie 2015, potrivit rechizitoriului, Ionov a plătit din nou pentru ca liderul grupului din St. Petersburg să participe la o conferință „Dialogul Națiunilor” la Moscova. Când s-a întors în Florida, liderul a spus clar membrilor grupului că organizația lui Ionov era un instrument al guvernului rus și că „nu ne-au deranjat”.

O săptămână mai târziu, într-o discuție prin e-mail, liderii grupului din St. Petersburg au scris că este „mai mult ca probabil” ca guvernul rus să folosească organizația lui Ionov pentru a crea probleme în SUA.

S-ar fi amestecat și în alegerile locale. Aceasta a inclus în 2016 finanțarea unui „tur de protest în patru orașe”. Turneul a susținut o „Petiție privind crima de genocid împotriva oamenilor africani din Statele Unite”, pe care Ionov a îndrumat grupul să o depună la Națiunile Unite.

În 2017 și 2019, Ionov a „monitorizat și susținut” doi candidați în campaniile politice de la St. Petersburg, care sunt denumiți în rechizitoriu drept co-conspiratori neinculpați. Înainte de alegerile primare din 2019, Ionov a scris unui oficial guvernamental rus că se „consulta în fiecare săptămână” cu privire la campania candidatului de la St. Petersburg. Când candidatul a avansat la alegerile generale, un ofițer al Serviciului Federal de Securitate din Rusia ia scris lui Ionov că „campania noastră este oarecum unică”, potrivit rechizitoriului. El a mai scris: „Suntem noi primii din istorie?”

Ulterior, Ionov a trimis ofițerului detalii suplimentare despre alegere, referindu-se la candidatul „pe care îl supraveghem”.

Candidații afiliați la Uhuru au candidat de patru ori pentru o funcție locală în 2017 și 2019, ani în care Departamentul Justiției a spus că Ionov a „monitorizat și susținut” campanii.

Într-un raport adresat Serviciului Federal de Securitate Rus, Ionov a scris că a înrolat grupul de la St. Petersburg să sprijine Rusia în „războiul informațional declanșat” de Occident, au spus procurorii.

Rechizitoriul mai susține că Ionov a controlat în mod similar alte două grupuri politice americane, unul în California și celălalt în Atlanta.

El este acuzat că a conspirat pentru ca cetățenii americani să acționeze ca agenți ilegali ai guvernului rus.

„Faptele și circumstanțele din jurul acestui rechizitoriu sunt unele dintre cele mai flagrante și flagrante încălcări pe care le-am văzut de către guvernul rus pentru a destabiliza și submina încrederea în democrația americană”, David Walker, agent special responsabil al biroului FBI din Tampa. spus în timpul conferinței de presă de la amiază.

Situată la 1245 18th Avenue S din Sankt Petersburg, Casa Uhuru este sediul Mișcării Internaționale Uhuru. Grupul face parte dintr-o „organizație mondială, sub conducerea Partidului Socialist Popular African, care unește poporul african ca un singur popor pentru eliberare, dreptate socială, încredere în sine și dezvoltare economică”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.