Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FBI ar fi monitorizat luni de zile activităţile unor presupuşi spioni ruşi la New York

FBI

Poliţia federală americană (FBI) a monitorizat luni de zile activităţile unor presupuşi spioni ruşi la New York, cu ajutorul unor mici dispozitive de înregistrare ascunse în registre care ar fi conţinut secrete comerciale, potrivit unor documente judiciare, relatează vineri AFP. 

Faptele au fost dezvăluite în documente transmise marţi justiţiei de procurorii americani în cazul unui presupus spion rus, Evgheni Buriakov, acuzat că ar fi lucrat pentru Moscova sub acoperirea unui bancher new-yorkez. Procesul lui urmează să înceapă pe 4 aprilie. 

Arestat în ianuarie 2015, Evgheni Buriakov, care a pledat nevinovat, este bănuit că ar fi lucrat cu alţi doi presupuşi spioni, unul legat de o misiune comercială a Rusiei şi celălalt de reprezentanţa Rusiei la Naţiunile Unite. Aceştia din urmă, Igor Sporişev şi Victor Podobnâi, beneficiau de imunitate diplomatică şi au putut părăsi Statele Unite. 

Din ianuarie până în mai 2013, un agent FBI sub acoperire a adus registre care conţineau analize asupra petrolului şi gazelor naturale în care erau ascunse 'dispozitive de înregistrare plasate în secret', în cadrul întrevederilor cu unul dintre presupuşii spioni ruşi. Agentul i-a spus spionului rus că documentele erau confidenţiale şi că ar fi putut fi concediat dacă este prins, cerându-i să i le înapoi cât mai repede. 

Acest lucru a permis FBI să asculte ore de discuţii în care presupuşii spioni primeau instrucţiuni de la Moscova şi trimiteau informaţii SVR, serviciul rus de informaţii externe, potrivit documentelor. 

Agentul poliţiei federale a fost abordat de unul dintre ruşi pentru o informaţie privind industria petrolului şi a gazelor naturale în 2012, în schimbul unor bani şi cadouri.

Principalul suspect a devenit Evgheni Buriakov, au declarat oficialii, după ce acesta s-a întâlnit de mai multe ori cu o sursă din cadrul FBI în 2014, sub acoperirea că reprezintă un investitor bogat dispus să construiască cazinouri în Rusia. 

Aceasta este prima arestare a unui agent rus sub acoperire din 2010 şi a 10 spioni în regiunea New York-ului. Ei au pledat atunci vinovat şi au făcut obiectul unui schimb de deţinuţi cu Moscova. AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.