Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FBI se face de râs: a recunoscut că pașapoartele lui Trump au fost luate la percheziție, cu toate că inițial au negat gestul

smartradio.ro
Donald Trump

Departamentul de Justiție al SUA a recunoscut luni că pașapoartele fostului președinte Donald Trump au fost luate de agenții FBI care i-au percheziționat casa din Florida săptămâna trecută - la câteva ore după ce prezentatoarea emisiunii "CBS Evening News", Norah O'Donnell, a scris pe Twitter că i s-a spus contrariul, relatează New York Post.

Luni spre seară, purtătorul de cuvânt al lui Trump, Taylor Budowich, a postat pe Twitter o captură de ecran a unui e-mail de la un membru al Diviziei de Securitate Națională a Departamentului de Justiție, care a recunoscut că biroul a luat documentele de călătorie ale celui de-al 45-lea președinte de la Mar-a-Lago.

"Am aflat că agenții de filtrare au confiscat trei pașapoarte aparținând președintelui Trump, două expirate și unul fiind pașaportul său diplomatic activ", se arată în e-mail.

E-mailul a adăugat că agenția "returnează" pașapoartele lui Trump și că acestea vor fi gata pentru a fi ridicate până luni la ora 14.00.

"În executarea mandatelor de percheziție, FBI urmează procedurile de percheziție și confiscare ordonate de instanțe, apoi returnează obiectele care nu trebuie păstrate în scopul aplicării legii", a precizat biroul într-o declarație.

Trump a acuzat inițial FBI că a luat pașapoartele luni după-amiază - o afirmație explozivă care sugera că anchetatorii credeau că el reprezintă un risc de fugă sau că se confruntă cu potențiale acuzații care l-ar împiedica să părăsească țara.

"Uau! În raidul efectuat de FBI la Mar-a-Lago, mi-au furat cele trei pașapoarte (unul expirat), împreună cu toate celelalte", a scris fostul președinte într-o postare pe site-ul Truth Social. "Acesta este un asalt asupra unui adversar politic la un nivel nemaiîntâlnit până acum în țara noastră. Lumea a treia!", a adăugat el.

Luni seara, prezentatoare O'Donnell a scris pe Twitter: „Potrivit unui oficial al Departamentului de Justiție, FBI NU se află în posesia pașapoartelor fostului președinte Trump. Trump acuzase FBI-ul că i-a furat cele trei pașapoarte în timpul percheziției la casa sa din Mar-a-Lago".

Într-un tweet, O'Donnell a pus o perdea: "Aflăm, de asemenea, în această seară că, dacă în timpul percheziției FBI de la Mar-a-Lago au fost recuperate obiecte care nu se regăsesc în mandat, acestea vor fi returnate".

Un inventar al bunurilor care au fost luate din complexul turistic nu a menționat pașapoartele, deși a menționat că agenții au confiscat 27 de cutii - dintre care unele conțineau documente clasificate -, două dosare cu fotografii și o notă scrisă de mână, printre alte obiecte.

Mandatul de percheziție pentru Mar-a-Lago, care a fost desecretizat vineri, indică faptul că Departamentul de Justiție investighează dacă Trump a încălcat trei legi referitoare la documentele oficiale, inclusiv Legea spionajului din 1917 - o lege folosită în ultimii ani pentru a justifica sancțiuni dure, inclusiv împotriva denunțătorilor.

Fostul președinte și aliații săi au criticat FBI și au spus că percheziția este ultima fază a unei "vânători de vrăjitoare" de lungă durată, care datează de la ancheta biroului privind eventuala sa complicitate cu guvernul rus în timpul campaniei din 2016.

După ce mandatul de percheziție și inventarul au fost desecretizate vineri, Trump a susținut că documentele în cauză fuseseră deja declasificate și că percheziția FBI nu era necesară.

"Le-ar fi putut avea oricând ar fi vrut fără să facă politică și să intre prin efracție în Mar-a-Lago", a scris el pe site-ul Truth Social. "Era într-un depozit securizat, cu un lacăt suplimentar pus la cererea lor. Ar fi putut să o aibă oricând ar fi vrut - și asta include și cu mult timp în urmă. TOT CE TREBUIAU SĂ FACĂ ERA SĂ CEARĂ".

Vezi și: Primul interviu oferit de D. Trump după perchezițiile FBI: fostul președinte sugerează că agenții 'ar fi putut să planteze orice ar fi vrut' în locuința sa

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.