Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FDA vrea să înceapă testele clinice pentru transplantul de organe de la porc la om

telegraph.co.uk
transplant de organe de la porc la om

Comitetul consultativ al FDA a analizat modul în care trebuie să procedeze în vederea autorizării testelor clinice pentru transplantul de organe de la porc la om.

Procedura de xenotransplant datează din secolul al XVII-lea, când s-au înregistrat tentative de utilizare a sângelui provenit de la animale pentru transfuzii. Din cauza penuriei de organe umane, oamenii de știință au început să se uite la primate non-umane, cum ar fi maimuțele, cimpanzeii, babuinii și chiar porcii, potrivit Nature.

Experimentele cu porci au avut cele mai bune rezultate, deoarece organele lor sunt comparabile cu cele ale oamenilor.

Deși în ultimul an au fost efectuate câteva astfel de proceduri, nu au existat teste oficiale de xenotransplant uman, informează The Wall Street Journal.

Potrivit raportului, majoritatea oficialilor agenției și a medicilor sunt de acord cu faptul că sunt necesare teste pe oameni pentru a ajuta la găsirea răspunsurilor pentru cele mai presante întrebări de cercetare privind transplanturile interspecii.

De asemenea, este nevoie de informații privind rasa de porc cea mai potrivită pentru creșterea organelor de transplant, precum și modul în care afecțiunile de sănătate concomitente, cum ar fi diabetul, pot afecta succesul transplantului.

"Testele pe oameni ar ajuta la găsirea răspunsurilor la o serie de întrebări, inclusiv care este cel mai bun cocktail de medicamente imunosupresoare care poate fi administrat oamenilor pentru a ajuta organismul lor să accepte un organ de porc și cum pot medicii să gestioneze riscul ca organele transplantate să găzduiască un virus de porc", a adăugat Caroline Zeiss, specialist veterinar la Universitatea Yale.

Numărul tot mai mare de persoane care așteaptă un transplant de organe sporește urgența acestor teste. Numai în Statele Unite, mai mult de 100.000 de persoane așteaptă transplanturi de organe. De mult timp, cercetătorii au sperat că xenotransplantul ar putea contribui la satisfacerea cererii și, astfel, la salvarea de vieți.

"Avem oameni care mor în fiecare zi așteptând organe", potrivit lui Jay Fishman, specialist în boli infecțioase de transplant la Massachusetts General Hospital din Boston, care a participat la reuniunea FDA.

Un studiu publicat în American Journal of Transplantation în septembrie 2021 a prezentat transplantul a doi rinichi de la un porc modificat genetic pe un pacient aflat în moarte cerebrală. În timpul testelor de 54 de ore, rinichii păreau să funcționeze normal și să producă urină.

O operație similară a fost efectuată în octombrie de către medicii de la NYU Langone Health din New York.

În luna ianuarie a acestui an, un bărbat grav bolnav din Maryland, SUA, a devenit primul om care a primit o inimă de porc. El a murit însă două luni mai târziu, din cauza unui virus porcin, o infecție care poate fi prevenită și care este legată de efecte devastatoare în cazul transplanturilor.

Companiile deținute de United Therapeutics, cum ar fi Revivicor din Blacksburg, Virginia, au crescut porci pentru a fi utilizați în xenotransplanturi.

Potrivit raportului, acestea au căutat combinația potrivită de modificări genetice pentru porcii lor pentru a se asigura că sistemele imunitare umane acceptă organele de la animale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.