Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Febra TikTok a luat mințile părinților: dreptul la imagine al copiilor este prea des încălcat pentru vizualizări și bani

stockfresh.com
familie

Scene degradante pentru a-i amuza pe oameni, influenceri care fac comerţ din viaţa lor de familie dar şi din fotografii pe care părinţii le consideră banale, "dreptul la imagine" al copiilor iese prea des din cadru pe reţelele de socializare, avertizează autorităţile publice şi asociaţiile din Franţa, relatează AFP.

Conceptul "Cheese Challenge", viral pe TikTok? Aruncă o felie de brânza topită în faţa unui copil şi filmează-i reacţia. Copilul este uluit, plânge sau încearcă stângace să îndepărteze felia de brânză, spre amuzamentul părinţilor, potrivit Agerpres.

Alţii îşi expun viaţa de familie: o mamă cu 1,2 milioane de abonaţi îşi filmează copiii lansând provocări pentru bani sau îşi determină fiica de 10 ani să se prefacă că fumează pentru a vedea reacţia fratelui mai mic.

"Sunt părinţi care câştigă mii de euro pe lună aruncând cu linguri de piure în capul copilului lor. Aceste practici sunt similare cu violenţa educaţională digitală, în timp ce noi ne-am luptat pentru a eradica bătaia şi alte practici umilitoare", a afirmat Thomas Rohmer, preşedintele Observatorului privind educaţia parentală şi digitală (Open).

Manevre izolate ale unor influenceri care au nevoie de notorietate? Nu numai. Farsa, "poliţia copiilor", a înflorit pe reţelele de socializare. Principiul constă în difuzarea înregistrării unui poliţist fals: "Copilul vostru nu vă ascultă? O să-l ducem la închisoare. Ajungem acum". Părintele filmează copilul speriat sau care plânge.

Pe fondul ofensivei majorităţii prezidenţiale de reglementare a utilizării reţelelor sociale de către copii şi adolescenţi, precum adoptarea joi de către deputaţi a unei "majorităţi digitale" la 15 ani, o altă propunere de lege va fi examinată luni de Adunarea Naţională care vizează să protejeze "dreptul la imagine" al copiilor.

"Am putea suspenda exercitarea dreptului la imagine al părinţilor care abuzează grav de imaginea copilului lor", a explicat pentru AFP secretarul de stat pentru probleme copiilor, Charlotte Caubel.

"În cazul unui conflict (între părinţi), este necesară autorizarea celuilalt părinte pentru a difuza imagini în afara cercului privat", a menţionat deputatul Bruno Studer care a depus proiectul de lege.

"Părinţii trebuie să îşi exercite dreptul la imaginea copilului lor în ceea ce priveşte respectarea vieţii private a acestuia şi asociindu-l cu aceasta", a subliniat deputatul care afirmă că, în medie, un copil apare în 1.300 de fotografii publicate online înainte de vârsta de 13 ani, pe conturile sale sau cele ale rudelor".

Dincolo de derapajele care implică imagini cu copii pe reţelele de socializare şi pe web, difuzarea excesivă a unor fotografii sau videoclipuri considerate banale sau nevinovate dar care rămân ani de zile pe net pot constitui încălcări grave ale dreptului la imagine al copiilor, avertizează asociaţiile citate.

Potrivit unui studiu din 25 de ţări publicat de Microsoft în 2019, patru din zece adolescenţi au o problemă cu modul în care părinţii îi expun pe reţelele de socializare.

Chiar şi fotografiile nevinovate pot ajunge pe reţele pedofile. "Aproximativ 50% dintre fotografiile care circulă pe forumurile de pornografie infantilă au fost publicate iniţial de părinţi pe reţelele lor de socializare. Anumite imagini, în special fotografiile cu bebeluşi sau tinere în ţinută de gimnastică, prezintă un interes deosebit pentru cercurile pedofile", explică deputatul Bruno Studer.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.