Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fecizia radicală a Arabiei Saudite în privința Libiei

arabia saudita

Arabia Saudită a anunţat vineri că a întrerupt ajutorul de trei miliarde de dolari acordat armatei libaneze şi a suspendat restul unei finanţări de un miliard de dolari destinate forţelor de securitate libaneze, pentru a protesta împotriva luărilor de poziţie ostile la adresa sa inspirate de gruparea şiită libaneză Hezbollah, relatează AFP.

Arabia Saudită 'a procedat', în contextul acestor poziţii, la o evaluare totală a relaţiilor sale cu Republica Libaneză', a afirmat un purtător de cuvânt al agenţiei de presă saudite SPA, înainte de a anunţa cele două decizii, care privesc de asemenea Franţa, însărcinată cu livrarea de echipamente militare. Purtătorul de cuvânt a subliniat că Arabia Saudită a constatat 'poziţii libaneze ostile rezultând din autoritatea Hezbollah asupra statului în pofida voinţei Riadului de a veni în ajutorul libanezilor, fără deosebire'.

El s-a referit în special la faptul că Libanul nu a condamnat în cadrul Ligii Arabe şi a Organizaţiei Cooperării Islamice (OCI) 'agresiunile' împotriva reprezentanţelor diplomatice saudite în Iran care au fost 'totuşi denunţate de Consiliul de Securitate al ONU şi de alte organizaţii'. Ambasada Arabiei Saudite la Teheran şi consulatul său la Mechaad au fost atacate de manifestanţi iranieni după executarea disidentului şiit saudit Nimr al-Nimr, la începutul lunii ianuarie, ceea ce a determinat Riadul să rupă relaţiile diplomatice cu Iranul. Purtătorul de cuvânt a denunţat de asemenea 'campaniile politice şi de presă inspirate de Hezbollah împotriva Arabiei Saudite' şi 'actele sale teroriste împotriva naţiunilor arabă şi musulmană'. Liderul mişcării şiite libaneze Hezbollah, Hassan Nasrallah, a acuzat marţi Turcia şi Arabia Saudită că atrag regiunea într-un război, dorind să intervină în Siria, şi a promis "victoria" trupelor sale care luptă alături de regimul preşedintelui sirian, Bashar Al-Assad. Programul de ajutor saudit pentru armata libaneză prevede livrarea a diferite tipuri de armament provenit din Franţa. Unele echipamente au fost livrate şi o a doua livrare era prevăzută în primăvara anului 2016, după cum a anunţat la mijlocul lunii ianuarie ministrul francez al Apărării, Jean-Yves Le Drian, anunță Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.