Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Federația Elevilor cere Guvernului să oprească măsurile împotriva sistemului educațional, precum tăierea bugetului Ministerului Educației Naționale

alba24.ro
elevi liceu

Federația Elevilor din România (FER) solicită Guvernului „să oprească măsurile împotriva elevilor și a sistemului educațional”, precum tăierea bugetului Ministerului Educației Naționale și pregătirea unui proiect de Hotărâre de Guvern prin care decontarea navetei va fi plafonată, anunță MEDIAFAX.

Citește și: Alexandru Cumpănașu face dezvăluiri! Legatura dintre PSD și interlopii din Olt

Într-un comunicat de presă, Federația Elevilor din România (FER) precizează că Guvernul „pregătește încă două măsuri cu potențialul de a crea și mai multe probleme în sistem”, după ce, în luna iunie, Executivul a adoptat Ordonanța de urgență nr. 51/2019, prin care transportul județean era eliminat din sfera serviciilor publice, fapt care ar duce la dispariția reducerilor pentru elevi.

Astfel, potrivit FER, în data de 1 august, Ministerul Educației Naționale a publicat pe site-ul instituției, spre consultare publică, un proiect de hotărâre care ar duce, în opinia elevilor, la decontarea parțială a abonamentelor.

Citește și: Rareș Bogdan a răbufnit: Cu ăștia nu se mai poate, desființați și reînființați, dar reangajați doar unii

„Aceasta reprezintă o nouă tentativă a Ministerului Educației Naționale de a plafona decontarea navetei. Motivul este că operatorii de transport nu mai pot fi obligați să respecte tarife maximale, deci aceștia pot stabili prețuri mai mari, în timp ce, având în vedere HG 863/2016, școlile (din bugetul venit de la Ministerul Educației) nu vor putea deconta decât suma prevăzută în această hotărâre, ceea ce reprezintă o treime din abonamentele elevilor. Astfel, în loc ca Guvernul României să găsească mecanisme pentru a rezolva problema transportului elevilor, ca urmare a haosului pe care instituția l-a creat prin OUG 51/2019, aceștia caută să se spele pe mâini, reglementând o decontare parțială și încălcând drepturile elevilor”, se arată în comunicatul FER.

Citește și: Familia Alexandrei a luat decizia! Anunț facut de Alexandru Cumpănașu

În plus, elevii acuză și tăierea bugetului MEN cu peste un miliard de lei, ceea ce denotă o „desconsiderarea totală a educației în România” și cer Guvernului să oprească șirul de măsuri „luate împotriva elevilor și a sistemului de învățământ”.

„Ministerul Finanțelor a publicat marți un comunicat de presă oficial prin care anunță tăierea bugetului Ministerului Educației Naționale cu 1,03 miliarde de lei. Totuși, această modificare vine în contextul în care Ministerul Finanțelor nu își respectă obligația de a asigura bani cu destinație specială către Consiliile Locale, pentru asigurarea burselor școlare ale elevilor, așa cum prevede art. 82 din Legea 1/2011, motiv pentru care cuantumurile acordate către elevi au valori foarte mici, acestea neputându-și îndeplini scopul lor real, anume de a asigura accesul liber la educație și a sprijini elevii în risc de abandon școlar, precum și de a încuraja performanța școlară. Toate acestea nu pot să denote decât desconsiderarea totală a educației în România, o batjocură adusă la adresa beneficiarilor primari ai sistemului de învățământ. Atragem atenția asupra faptului că o parte din bugetul tăiat putea fi folosit în vederea decontării integrale a navetei elevilor, dar constatăm cu dezamăgire că elevii devin, pe zi ce trece, o populație de sacrificiu în România, în favoarea altor interese”, se mai precizează în comunicatul FER.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.