Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Federaţia Internaţională de Şah interzice jucătoarelor transsexuale să participe la competiţiile feminine

innovationorigins.com
sah

Federaţia Internaţională de Şah (FIDE) a anunţat că a interzis jucătoarelor transsexuale să participe la competiţiile sale oficiale feminine, în timp ce efectuează o "analiză amănunţită" a evoluţiei situaţiei, proces care ar putea dura până la doi ani, relatează Reuters, potrivit news.ro.

Noile reglementări, aprobate de consiliul FIDE în această lună, vor intra în vigoare la 21 august şi cer ca jucătoarele transsexuale să furnizeze "dovezi suficiente ale unei schimbări de sex care să fie în conformitate cu legile şi reglementările lor naţionale".

"În cazul în care sexul a fost schimbat de la masculin la feminin, jucătoarea nu are dreptul de a participa la evenimentele oficiale FIDE pentru femei până la o nouă decizie a FIDE", a precizat federaţia.

"FIDE recunoaşte că aceasta este o problemă în continuă evoluţie în şah şi că, pe lângă reglementările tehnice privind reglementările referitoare la transsexuali, ar putea fi necesară o politică suplimentară în viitor, în conformitate cu dovezile din cercetare", a declarat federaţia.

Într-o declaraţie transmisă joi prin e-mail către Reuters, un purtător de cuvânt al FIDE a declarat că decizia a fost luată pentru a defini mai bine procesele implicate atunci când un jucător îşi schimbă sexul.

"Legislaţia privind transsexualitatea se dezvoltă rapid în multe ţări şi multe organisme sportive îşi adoptă propriile politici. FIDE va monitoriza aceste evoluţii şi va vedea cum le putem aplica în lumea şahului", se arată în comunicat. "Doi ani este un interval care pare rezonabil pentru analizele amănunţite ale unor astfel de evoluţii. Este vorba de a stabili un anumit termen pentru o reiterare a acestor politici, fără a o grăbi."

Jucătoarele transsexuale pot concura în continuare în categoriile " open " ale turneelor, se mai precizează în comunicat.

Majoritatea competiţiilor de şah sunt deschise tuturor jucătorilor, cu excepţia câtorva turnee, cum ar fi Campionatul Mondial feminin.

Organismele de conducere ale unor sporturi precum ciclismul, atletismul şi înotul şi-au înăsprit regulile de participare pentru femeile transsexuale în competiţiile feminine de elită.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.