Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Federația Neguvernamentală Antidrog trage semnalul de alarmă: De ce nu se pune accentul pe prevenție? Nu arestând 10 dealari combați consumul de droguri

Federația Neguvernamentală Antidrog
Gigel Lazar

Federația Neguvernamentală Antidrog, prin vocea președintelui său Gigel Lazăr, trage un semnal de alarmă cu privire la felul în care autoritățile înțeleg să lupte împotriva consumului de droguri. El atrage atenție că lupta împotriva consumului prin arestarea de dealari și confiscările mărunte vor eșua repede fără politici adecvate de prevenție.

”Si totusi, care este jocul in politicile antidrog?”, se întreabă Gigel Lazăr pe pagina sa de Facebook.

Apoi i se adresează direct ministrului de Interne:

”Domnul ministru Cătălin Predoiu - Ministerul Afacerilor Interne, Romania a declarat astazi ca prioritatile domniei sale sunt; traficului de droguri, a crimei organizate si a traficului de fiinte umane. Impardonabil toate cele 3 fiind strans legate intre ele. Domnia sa a prezentat si cateva cifre mai mult sau mai putin relevante in raport de dimensiunea fenomenului si nu am sa insist asupra lor existand multe dezbateri in mass media pe aceasta tema.

Observam ca nu se pune in ultima perioada deloc accentul pe prevenire, informare asupra riscurilor asociate consumului sau pe alternative la consum si se insista pe combaterea traficului sau pe prezenta politiei nationale, locale, jandarmeriei etc in scoli sub diferite forme si as cita Siguranta scolara un alt concept peste alt concept prevazut in Strategia Antidrog.  Federatia Neguvernamentala Antidrog are multe discutii cu atasatii de pe langa misiunile diplomatice acreditati la Bucuresti din spatiul UE si esenta politicilor publice antidrog in cele mai multe tari este tocmai ponderea actiunilor de prevenire raportat la cele de combatere.

Traficul de droguri in afara riscului evident penal este si afacerea cu cea mai mica investitie dar cu cel mai mare profit si atunci impardonabil faptul ca astazi arestezi 10 dealari maine o sa apara altii daca politicile de prevenire,educatie, reducere a cererii si ofertei de droguri nu exista.

Atat timp cat exista consumatori vor exista dealari. De aici incep sa apara semnele noastre de intrebare privind politicile nationale in materie de antidrog. Unde este logica prin a axa totul pe combatere si sa limitezi la maxim prevenirea?

Guvernul României trebuia sa faca un Comitet ce sa elaboreze o strategie dar ea exista 2022-2026 si un Plan de Actiune aferent si inca asteptam raspuns privind rolul concret al acestui Comitet.

Urmare sedintei CSAT spram din partea Guvernului autoritatea ce a legiferat Strategia Nationala Antidrog sa faca o ampla analiza daca ministerele, autoritatile administratiei publice centrale si locale au implementat Strategia existenta si nu vedem asa ceva.

Toate aceste ezitari ne arata cat de nerelevant a fost antidrogul din Romania pana acum pentru decidenti si acum cand sunt sub presiunea populatiei, mass media incearca sa "carpeasca" ceva, sa arunce in fata opiniei publice rezultate minore prin actiuni de moment. Nu, nu asta asteapta societate ci coerenta, predictibilitate si sustenabilitate in masuri.

Mai mult la nivelul celor doua agentii ce fac obiectul preocuparilor domnului ministru respectiv Agenția Națională Antidrog si Agentia Nationala Impotriva Traficului de Persoane au avut loc concursuri pentru functiile de comanda in urma cu mai multe saptamani dar inca nu sunt numirile facute ceea ce ne ridica alte semne de intrebare daca exista o preocupare reala sau nu? Intelegem din alte surse ca se tot fac scenarii privind, desfiintarea, organizare, separarea unor servicii in ceea ce priveste ANA. Acest lucru a mai fost facut si in trecut cu o reorganizare nefericita si cu efecte dezastruoase ce astazi se vad in societate lucru enuntat la vremea respectiva si de U.S. Department of State.

Domnul ministru Predoiu este un politician cu experienta si speram sa analizeze cu multa atentie deciziile ce le va lua sau ce concept va sustine. De acest lucru depind multe in societatea romaneasca.”, scrie seful FNA.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.