Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Federația patronală Concordia a EXPLODAT după votul din Parlament: RISCUL de contaminare a angajaților la muncă va crește

au.linkdin.com
Concordia

Federația patronală Concordia se revoltă din cauza unor modificări legislative votate în Parlament. Unele dintre modificările făcute în grabă de Parlament, pe un proiect de lege care nu a fost discutat cu partenerii sociali, pot afecta siguranța angajaților din 15 mai, pentru că fac, în unele cazuri, imposibilă asigurarea distanțării sociale, anunță confederația patronală Concordia, conform Mediafax.

Citește și: VIDEO Avocatul Poporului detonează altă BOMBĂ: 'Proiectul Guvernului privind starea de alertă este neconstituţional'

Organizația se referă la modul în care va fi reglementată telemunca.

„Dacă Parlamentul impune angajatorilor să obțină acordul salariatului pentru telemuncă în perioada stării de alertă, aceasta va genera un efort logistic greu de gestionat în cazul acelor companii care pot organiza munca de acasă pentru o parte semnificativă a forței de muncă, mai ales dacă ne imaginăm situații nefericite în care autoritățile vor fi nevoie să impună noi restricții și companiile vor trebui să reacționeze cu rapiditate.

Faptul că angajatul trebuie să se prezinte fizic la locul de muncă pentru a semna acordul pentru prestarea muncii în regim de telemuncă sau a muncii la domiciliu nu este doar anacronic, ci și periculos din punct de vedere epidemiologic, el fiind expus tocmai riscului de infectare cu coronavirusul SARS-CoV, pe care încercăm să îl evităm. În timpul stării de urgență, nici angajatorii, nici salariaţii nu au semnalat probleme de implementare a telemuncii sau muncii la domiciliu prin dispoziţia angajatorului”, arată organizația.

Principala preocupare a membrilor Confederației Patronale Concordia a fost, în perioada stării de urgență, asigurarea, prin toate mijloacele, a siguranței celor peste 300.000 de angajați ai membrilor noștri. „Pericolul nu a trecut, iar modificarea regimului telemuncii pentru perioada stării de alertă, ne pune în imposibilitatea de a mai face acest lucru. Legea trebuie să permită în continuare angajatorului să adopte măsurile necesare protejării salariaților, inclusiv posibilitatea de a dispune măsura telemuncii acolo unde se impune, fără a îngreuna procesul prin introducerea obligației de obținere a acordului salariaților. În acest mod, fără a îngreuna procesul angajatorul poate continua activitatea, fără să afecteze veniturile salariatului ceea ce este în beneficul acestuia.

Înțelegem urgența adoptării proiectului de lege, dar credem că este nevoie ca acesta să mențină aceleași obiective ca și celelalte acte normative care au reglementat această perioadă dificilă, respectiv protejarea salariaţilor împotriva riscului de infectare cu coronavirusul SARS-CoV-2 în cazul revenirii la locurile de muncă. Spus mai simplu, în ceea ce privește telemunca și munca la domiciliu, cerem să se păstreze în perioada stării de alertă același regim din timpul stării de urgență”.

Confederația Patronală Concordia reprezintă companii cu capital românesc și străin, reunite în cele mai puternice federații sectoriale și care au cea mai diversă și relevantă perspectivă asupra realităților economice și sociale : Federația Patronală Petrol și Gaze, Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie, Federația Patronală a Rețelelor de Comerț, Federația Patronatelor din Industria Auto, Federația Patronală a Transportatorilor din România, Federația Patronală a Serviciilor Financiare din România, Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii, Federația Industriei Hoteliere din România.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.