Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Federaţia Patronală Petrol şi Gaze: 'România, cel mai mare producător de gaze naturale din Europa de Est'

foraj platforma

România este cel mai mare producător de gaze naturale din Europa de Est, cu o producţie medie de gaze naturale în ultimii ani de circa 11 miliarde de metri cubi, afirmă Federaţia Patronală Petrol şi Gaze, potrivit Agerpres.

"Aniversăm astăzi, 13 septembrie, Ziua Gazistului Român. Federaţia Patronală Petrol şi Gaze, prin companiile membre, transmite un mesaj de mulţumire tuturor persoanelor care lucrează în sectorul gazelor naturale şi reaminteşte cu această ocazie importanţa adoptării politicilor publice menite să susţină dezvoltarea acestei ramuri. Producţia medie de gaze naturale în ultimii ani a fost de circa 11 miliarde de metri cubi, calificând România drept cel mai mare producător de gaze naturale din Europa de Est. În contextul actual, remarcăm nevoia acută de încurajare a investiţiilor în sector pentru sporirea rolului industriei în dezvoltarea economiei naţionale şi pentru protecţia eficientă a consumatorilor vulnerabili de energie", se spune în comunicat.

Citește și: EXCLUSIV Tribunalul București spune că ministrul Justiției a încălcat legea

Organizaţia apreciază că dezvoltarea pieţei de gaze naturale poate aduce numeroase beneficii pentru oamenii devotaţi industriei. Conform FPPG, prin stimularea investiţiilor în infrastructura esenţială şi totodată prin sprijinirea consumului sustenabil de gaze naturale în producerea de energie electrică, gazele naturale din producţia internă pot fi utilizate la valoare adăugată mărită.

Potrivit Federaţiei, gazele naturale reprezintă cel mai important combustibil din economia românească, cu o pondere de 31% din energia primară. Istoria sectorului împlineşte deja 111 ani, din clipa în care primele emanaţii de gaz natural au fost descoperite la Sărmăşel, judeţul Mureş în anul 1909. Anul 1910 marchează prima intenţie de transport a gazelor din Europa, finalizată în 1914 cu prima conductă de transport gaze naturale din Europa, de la Sărmăşel la Turda pe o distanta de 55 km. În 1915 se înfiinţează prima societate din Europa, Ungarische Erdgas Gesellschaft (UEG), cu obiectul de activitate exclusiv: explorarea, forarea, exploatarea, transportarea şi distribuirea gazelor naturale din bazinul transilvănean.

Citește și: Viorica Dăncilă i-a executat azi! Pe cine a dat afară din Guvern

"După ani încărcaţi de istorie, timp în care am fost pioneri în domeniu, perspectivele pentru România sunt îmbucurătoare. Gazoductul BRUA are ca scop creşterea securităţii în alimentarea cu gaze naturale a ţării prin accesul la noi resurse, precum şi tranzitul către pieţele europene a producţiei de gaze naturale din Bazinul Caspic, prin interconectorul România - Bulgaria şi viitorul interconector Bulgaria - Grecia, România va avea acces la Coridorul Sudic de Gaz. BRUA constituie pentru ţara noastră o etapă extrem de importantă în ceea ce priveşte dezvoltarea sistemului naţional de transport de gaze naturale, precum şi o cale de acces la pieţele europene a unei părţi din potenţiala producţie românească din Marea Neagră. Ne exprimăm aprecierea în faţa zecilor de mii de oameni dedicaţi care lucrează sau care au activat în această industrie de importanţă strategică naţională şi îi felicităm pentru dedicarea lor faţă de sectorul gazier românesc", se mai spune în comunicat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.