Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Federaţiile, îngrijorate de hărţuirea online vizându-i pe sportivi (studiu)

Agerpres.ro
Campionatele Balcanice de atletism în sală

Insulte, ameninţări, atacuri asupra vieţii private: unele dintre cele mai mari federaţii sportive internaţionale consideră că platformele de social media ar trebui să facă mai mult împotriva hărţuirii online care vizează sportivii, relevă un studiu publicat joi, scrie AFP, potrivit Agerpres

"Aproape 90% dintre repondenţi sunt 'foarte' sau 'mai degrabă' de acord cu ideea că atacurile online pot determina sportivii să renunţe la carieră", se arată în comunicatul care prezintă rezultatele studiului, ce denunţă mai ales ameninţările adresate sportivilor şi familiile lor.

Un chestionar, elaborat sub egida ONG-ului UAOA (United against Online Abuse), a fost trimis către 73 de federaţii sportive internaţionale. 22 dintre acestea au răspuns, inclusiv giganţii FIFA (fotbal), CIO (olimpism), World Athletics (atletism), FIA (sporturi auto), UCI (ciclism) şi ITF (tenis).

"Răspunsurile conturează o imagine clară a unui mediu dificil şi agresiv pe reţelele de socializare", indică studiul, potrivit căruia "95% (din federaţii) consideră că platformele ar trebui să joace un rol cheie în rezolvarea problemei, fie voluntar, fie sub constrângere".

Dintre categoriile de atacuri, cele mai frecvente sunt rasismul şi misoginismul. Dar sondajul arată, de asemenea, că o proporţie semnificativă a abuzurilor online nu se încadrează într-o anumită categorie.

Potrivit studiului, "ceea ce este deosebit de remarcabil este că 40% dintre cei care au răspuns la această întrebare au indicat că tipul de abuz la care au fost martori nu poate fi clasificat cu uşurinţă, ceea ce arată că o minoritate semnificativă a abuzurilor online vizează oamenii indiferent de markerii de identitate obişnuiţi, ca originea etnică, sexul sau religia".

"Este o concluzie importantă, având în vedere că mai multe federaţii de prim-plan au investit masiv în lupta împotriva atacurilor rasiste, înaintea oricărei alte categorii", a afirmat UAOA.

UAOA intenţionează să folosească aceste rezultate pentru ca lucrurile să avanseze la nivel mondial.

"Această cercetare ne oferă o bază de referinţă pentru munca noastră viitoare", a spus profesorul David Hassan, care a condus studiul. "Acum am stabilit amploarea problemei, în consultare cu federaţiile sportive, suntem bine plasaţi pentru a aborda această problemă şi a ne ocupa de cauzele ei fundamentale, alături de alţi cercetători, de guverne şi de grupuri de presiune", a adăugat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.