Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Federica Mogherini, extrem de îngrijorată de ofensiva Turciei la graniţa cu Siria

mogherini, UE

Şefa diplomaţiei UE, Federica Mogherini, s-a declarat luni 'extrem de îngrijorată' de operaţiunea militară desfăşurată de armata turcă împotriva unei miliţii kurde în nordul Siriei, relatează France Presse. 'Sunt extrem de îngrijorată', a recunoscut Mogherini, în cadrul unei conferinţe de presă la Bruxelles, precizând că va cere o întâlnire 'pentru a discuta' cu ministrul turc pentru afaceri europene, Omer Celik, aşteptat sâptămâna aceasta în capitala Belgiei, conform Agerpres.

'Trebuie să ne asigurăm că accesul umanitar este garantat şi că populaţia nu suferă de pe urma activităţilor militare pe teren', a subliniat ea, îndemnând 'ca toate activităţile militare să fie îndreptate împotriva Daesh (acronimul arab pentru Statul Islamic) în termeni de strategie'.

'Şi celălalt lucru care mă preocupă şi care ne preocupă foarte mult (...) este faptul că activităţile militare ale unora în Siria pot submina serios reluarea negocierilor (de paceâ) de la Geneva' între opoziţie şi regimul preşedintelui Bashar al-Assad, a afirmat în continuare Federica Mogherini.

În viziunea UE, aceste discuţii 'pot aduce într-adevăr o pace durabilă şi securitatea în Siria, cu o tranziţie politică', a subliniat şefa diplomaţiei europene. Dar 'aceasta cere ca situaţia din teren să fie calmă pe cât posibil şi ca regimul de la Damasc să se angajeze în negocieri politice sub egida ONU', potrivit Înaltului reprezentant al UE.

Armata turcă efectuează de sâmbătă în regiunea Afrin (nordul Siriei) o ofensivă aeriană şi terestră împotriva miliţiei kurde Unităţile de Apărare a Poporului (YPG) pe care le consideră drept 'teroriste', dar care sunt aliatele SUA împotriva grupării jihadiste Statul Islamic. Această ofensivă a intervenit după anunţul coaliţiei internaţionale antijihadiste conduse de Washington privind crearea unei 'forţe de frontieră' compusă în special din combatanţi kurzi, un proiect ce a suscitat furia Ankarei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.