Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Felipe al VI-lea vrea România în Schengen

Spania sprijină aderarea României la Schengen, deoarece i se cuvine, date fiind eforturile concrete depuse de autorităţile române, a declarat luni regele spaniol Felipe al VI-lea, la dejunul oficial oferit în onoarea preşedintelui Klaus Iohannis.

"Totdeauna România a avut în Spania un aliat ferm în aspiraţiile sale europene şi proatlantice. Acum când ambele ţări sunt pe deplin integrate în familia europeană, aspiraţiile noastre trebuie să se îndrepte către apărarea fermă a nu puţinelor interese pe care le împărtăşim. Spania, cum bine ştiţi, sprijină intrarea României în Spaţiul Schengen. Este ceea ce i se cuvine, date fiind eforturile coerente şi susţinute care au fost depuse în acest sens de către autorităţile române, în poziţia de frontieră externă a UE pe care o are România", a spus regele Felipe al VI-lea.

El a vorbit despre relaţiile intense dintre Spania şi România. "Între limbile şi culturile noastre există o înrudire cu rădăcini ce duc până la Traian, cel dintâi dintre împăraţii romani născuţi în Hispania şi reper fundamental pentru identitatea română", a afirmat regele Spaniei.

Acesta a arătat că românii din Spania aduc o contribuţie importantă la dinamismul economiei spaniole.

"În ultimii ani, sute de cetăţeni români s-au stabilit în Spania şi au devenit astăzi comunitatea străină cea mai numeroasă pentru ţara noastră. Prin efortul ei, această comunitate a adus o însemnată contribuţie la dinamismul economiei noastre, fapt care merită să fie pe deplin recunoscut", a subliniat regele Felipe al VI-lea.

Regele Spaniei a apreciat eforturile depuse de preşedintele Iohannis în primele luni ale mandatului său pentru reformele care ţin de consolidarea statului de drept.

"În urma alegerilor care au avut loc în noiembrie anul trecut, aţi primit sprijinul poporului român pentru a vă asuma cea mai înaltă demnitate a ţării. România se bizuie pe o democraţie solidă, pe o economie deschisă şi este un partener activ, conştient de responsabilităţile ce îi revin şi solidar în cadrul Comunităţii Internaţionale. Apreciem şi încurajăm fermitatea şi eforturile dvs în cursul primelor luni de mandat, în scopul de a obţine un consens pentru avansarea pe drumul reformelor menite să consolideze statul de drept şi să îmbunătăţească condiţiile de viaţă şi bunăstarea cetăţenilor dvs", a afirmat regele.

El a subliniat că Spania împărtăşeşte îngrijorarea României în ceea ce priveşte securitatea şi respectul faţă de dreptul internaţional în zona estică a UE.

"Ţara mea, ca naţiune prietenă şi aliată, nu poate decât să sprijine vocaţia României de a se transforma într-un pol de stabilitate în regiune. De aceea, Spania a contribuit în ultimele luni la eforturile NATO în vederea întăririi securităţii euroatlantice. (...) După aceşti ani în care criza i-a afectat în mod sever pe cetăţenii noştri, economiile noastre se află din nou pe drumul creşterii economice. Aşadar, trebuie să ne unim forţele, perseverând în consolidarea redresării economice şi dinamizând crearea de locuri de muncă", a mai spus regele Spaniei.

Potrivit acestuia, anul trecut, schimburile comerciale dintre Spania şi România au atins cifre record, ceea ce ar trebui să stimuleze exploatarea potenţialului celor două economii complementare, desfăşurând proiecte comune de colaborare sau de investiţii.

"Spania cunoaşte extrem de bine capacitatea de transformare pe care o are politica europeană de coeziune, iar, aşa cum am procedat în alte domenii, dorim să punem la dispoziţia României cunoştinţele şi experienţa noastră", a afirmat regele Felipe al VI-lea, scrie agerpres.ro

Totodată, regele a menţionat "excelenta colaborare" dintre cele două ţări "în prevenirea şi neutralizarea celor mai grave ameninţări la adresa vieţii cotidiene, precum criminalitatea organizată şi traficul de persoane".

Regele Spaniei a precizat că în 2016 se împlinesc 135 de ani de la stabilirea relaţiilor bilaterale care au "în faţă un viitor promiţător". "Am, de asemenea, convingerea că prima dvs vizită în Spania ne va da prilejul să progresăm în întărirea unor legături ce corespund afecţiunii reciproce dintre popoarele noastre şi aspiraţiile cetăţenilor noştri", a declarat el.

Regele a amintit, la dejunul oferit împreună cu soţia sa, regina Letizia, în onoarea preşedintelui Klaus Iohannis şi a soţiei sale Carmen Iohannis, de vizita lor în România.

"Atât regina, cât şi eu păstrăm amintiri foarte plăcute de la vizita noastră în România, în calitate de prinţesă şi prinţ de Asturia, din iulie 2009, în timpul căreia am simţit cordialitatea şi ospitalitatea poporului român, precum şi prietenia prin care sunt legate ţările noastre", a spus suveranul spaniol.

La finalul discursului, regele Spaniei a ridicat paharul şi a zis "Noroc" în limba română.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.