Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Femeia care ține în viață mașinăria de război a Rusiei. 'Bancherul lui Putin', comparat cu cei mai apropiați aliați ai lui Hitler

imf.org
Președintele Băncii Centrale a Rusiei, Elvira Nabiullina

Elvira Nabiullina, șefa băncii centrale din Rusia, este tehnocrata care ține în viață mașinăria de război a lui Putin, relatează Politico. Ea a reușit să evite cele mai grave consecințe ale sancțiunilor impuse împotriva Moscovei, care erau menite să epuizeze cuferele Kremlinului, prelungind astfel conflictul din Ucraina și contribuind la atrocitățile comise de armata rusă. În cei zece ani de când conduce banca centrală a Rusiei, politicile monetare dure ale Nabiullinei au salvat rubla în repetate rânduri și au ținut economia țării pe linia de plutire.

Ascensiunea Nabiullinei, zisă și „bancherul lui Putin, a fost una surprinzătoare – părinții ei sunt tătari din Ufa, un oraș aflat la peste 1.000 de kilometri de Moscova în Republica Bașcortostan sau Bașchiria, ce provin din clasa muncitoare.

Pornind de jos, Nabiullina a ajuns prima femeie care conduce o bancă centrală din grupul de state G8. S-a remarcat prin faptul că a salvat economia Rusiei în 2014, după ce Putin a anexat ilegal Crimeea prin introducerea de reforme și majorarea ratelor la dobândă. În timp ce rubla se prăbușea și inflația exploda, intervențiile Nabiullinei au dus la închiderea a sute de bănci instabile și la creșterea rezervelor valutare, ceea ce a atras admirația multor finanțiști din întreaga lume.

Tot ea este cea care a pus bazele unui sistem de plăți rusesc. Nabiullina a primit distincția de guvernatorul de bancă centrală al anului din partea Euromoney în 2015 și din parte The Baker în 2017. Iar în 2018, Christine Lagarde, pe atunci șefa Fondului Monetar Internațional, a lăudat-o pe Nabiullina ca fiind femeia capabilă să facă „sistemul bancar central să cânte”, după ce a vorbit cu foarte mult entuziasm despre dragostea pe care cele două o împărtășesc pentru operă.

Limbajul criptic al șefei băncii centrale din Rusia

Inspirându-se probabil din obiceiul introdus de fostul secretar de stat american Madeleine Albright, prin care își alegea broșele și acele de rever pe care le purta în funcție de mesajul sau starea de spirit pe care voia să le comunice, Nabiullina a început să transmită mesaje codate către restul lumii prin felul în care se îmbrăca.

Mulți analiști au interpretat costumul complet negru pe care l-a purtat imediat după ce Putin a invadat Ucraina drept un indiciu subtil că nu susține decizia președintelui rus. Presupusa ei dezaprobare s-a limitat, însă, la un simplu gest. În cei zece ani de când conduce banca centrală a Rusiei, politicile monetare dure ale Nabiullinei au salvat rubla în repetate rânduri și au ținut economia țării pe linia de plutire.

Rolul pe care Nabiullina l-a jucat în facilitarea distrugerii și a crimelor în masă comise de armata rusă în Ucraina a atras acum furia și indignarea celor care cândva o admirau. În timp ce Occidentul a încercat să rupă Rusia de piețele financiare ale lumii și să închidă „conductele” prin care Moscova se alimenta cu banii și tehnologia de care are nevoie pentru a-și continua invazia brutală, Nabiullina a reușit să fenteze restricțiile, accelerând cheltuielile bugetare și stabilizând economia.

Nabiullina este principalul factor perturbator al Europei anul următor

Pentru moment, tacticile ei funcționează: FMI a prezis de curând că economia Rusiei va crește cu 2,2% anul acesta, în condițiile în care, în luna februarie, se prevedea o creștere de doar 0,7%. Rezultatele obținute de Nabiullina i-au determinat pe unii critici să o compare cu Albert Speer, ministrul lui Hitler care se ocupa de înarmare și producția de război, sau cu Adolf Eichmann, care a perfecționat sistemul feroviar prin care evreii erau transportați în lagărele de concentrare.

Nabiullina ocupă primul loc în rândul celor mai influenți oameni care pot da peste cap jocurile politice la cel mai înalt nivel în 2024 - o listă întocmită de Politico. Cea mai puternică persoană de pe această listă cu trei categorii (inițiatori, perturbatori, visători) a ieșit Donald Tusk, care luptă pentru o viziune democratică și modernă a viitorului european împotriva forțelor populiste tot mai răspândite pe întreg continentul.

Anul următor va prezenta noi probleme pentru Nabiullina, pe măsură ce Rusia plătește tot mai scump pentru continuarea războiului din Ucraina: efectele sancțiunilor vor fi și mai aspre, exodul rușilor cu studii superioare va continua, piețele de bunuri vor fi tot mai volatile, iar rubla și inflația vor pune și mai multe probleme. Mai mult, au apărut și unele semne că politicile Nabiullinei încep să creeze tensiuni pe plan intern: și-a atras critici din partea celor mai apropiați aliați ai lui Putin și a propagandiștilor ruși. Rămâne de văzut dacă aceste atacuri sunt menite doar să arunce vina pe altcineva decât Putin sau dacă sunt un semn că zilele Nabiullinei sunt numărate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.