Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Feminismul secret al filmelor science-fiction

The-Expanse-S1x01-Torture-in-the-23rd-century-by-the-United-Nations

Deși noul Star Wars, se pare, a impresionat prin forța femeilor sale, personajele de gen feminin sunt prezente și puternice în întreg genul SF.

Cosima Rughiniș, într-un articol de pe Contributors, laudă calitățile feministe ale ultimului episod din Star Wars.

„Star Wars VII reușește, spre deosebire de multe alte filme SF contemporane, să „prezinte o viziune futuristă a unei lumi pluraliste în care audiența sa trăiește deja”, după cum observă M. Dargis”, spune ea.

E OK să lauzi prezența femeilor într-un film, dar să transformi SW VII, cu cele patru femei puternice ale sale într-un simbol al feminismului este aproape hilar. În realitate, femeile puternice sunt extrem de prezente în filmele SF.

Femei puternice

Screenshot_3În Star Trek, ca să nu mă lungesc, le voi menționa doar pe amirălesele Janeway și Nechayev. Cea de a doua este printre puținii oameni care îl pun la punct pe Jean Luc Picard. Sau, hai să o adăugăm și pe Guinan, ființa multiseculară care trage cu pușca în bar și îl înfruntă pe Q. Adică, în numele Galaxiei, pe Q.

În Battlestar Galactica o avem pe președinta Roslin și roboțica Number 6.

În Firefly jumătate din personaje sunt femei care dau pumni, poartă războaie, repară motoare și, da, vorbesc liber despre sex.

În Farscape femeile sunt soldați, plante bipede (da) sau, de ce nu, nave spațiale.

În Doctor Who episoadele nu sunt structurate în jurul Doctorului, ci în jurul partenerilor (cel mai adesea partenerelor) acestuia. Nu neapărat din feminism, ci pentru că Doctorul singur ar deveni plicticos după câteva sezoane.

Asta ca să nu vorbim despre Katniss din Jocurile foamei sau Tris Prior din nefericita serie Divergent.

Sau, dacă vreți femei puternice, priviți în The Expanse cum Chrisjen Avasarala torturează și manipulează bărbați pentru a menține pacea.

The-Expanse-S1x01-Torture-in-the-23rd-century-by-the-United-Nations

Testul Bechdel-Wallace

Ca test al minimei reprezentări a femeilor într-un film, testul Bechdel-Wallace întreabă dacă există minim două femei, dacă aceste femei vorbesc între ele și, mai specific, dacă vorbesc și despre altceva decât bărbați.

Seriile SF din ultimele decenii tind să îndeplinească în mod glorios acest test. Femeile din SF-uri au de regulă un rol în poveste și, când se întâlnesc cu alte femei, discută ce au ele de discutat. De exemplu, aproape la întâmplare, uite aici o discuție între Katniss și Rue (Jocurile Foamei).

https://www.youtube.com/watch?v=5z_IdKmLgWw

Iar Rue joacă un rol cheie în poveste pentru că moartea ei produce revolte.

https://www.youtube.com/watch?v=aWPWHU8x6kE

Cine salvează situația?

În discuțiile din redacție s-a observat că în Star Wars 7, până la urmă, băiatul salvează fata și nu invers. Pornind de aici, putem crea un criteriu mult mai interesant pentru SF-uri. Anume „cine salvează situația?” (echipajul, Galaxia, Universul, etc).

Evident, într-o serie suficient de lungă Universul este salvat de mai multe ori. Deci întrebarea este dacă și femeile au roluri cheie în unele dintre aceste salvări.

Femeile puternic menționate mai sus au și un rol critic, din când în când, în salvarea situației. Aș adăuga-o aici pe Kai Opaka (DS9) care canalizează voința Profeților pentru salvarea Bajor-ului și nu numai.

Sau, dacă vreți o salvare mai spectaculoasă, priviți aici:

https://www.youtube.com/watch?v=XuKpvyO3-qE

*

Nu vreau să spun că femeile sunt egale cu bărbații în filmele SF. Marii căpitani de nave și conducători de structuri politice sunt cel mai adesea bărbați. Ceea ce este normal, în măsura în care și audiența este formată, în general, din bărbați. (Înțeleg, totuși că audiența cărților SF în SUA începe să fie mai echilibrată).

Bărbații consumatori de SF consideră normal, poate chiar sexy, ca femeile să tragă cu laserul și să repare motoare. Dar este rezonabil să presupunem că se identifică mai ușor cu eroi masculini.

Posibil ca meritele feministe ale Star Wars să poată fi găsite în comparația cu alte filme de mare audiență. Dar nu avem de ce să lăudăm seria în comparație cu ale SF-uri: este în standardul genului, probabil puțin sub. Da, este posibil ca Leia (cu bikinii săi metalici) să fi fost o apariție revoluționară la timpul ei, dar aceste timpuri au trecut.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.