Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fenomen bizar în Marea Neagră, după spargerea barajului Kahovka

baraj ucraina

Inspectoratul de Stat pentru Mediu al Districtului Sud-Vest din Ucraina raportează că experţii au constatat o desalinizare a apei în Marea Neagră, în apropiere de Odesa.

Fenomenul este cauzat de faptul că tone de apă dulce au ajuns în mare din rezervorul Kahovka (regiunea Herson), al cărui baraj a fost aruncat în aer de armata rusă.

Specialiștii ucraineni au prelevat probe de apă de mare în trei locuri din zona Odesei, pentru teste de praf, cenușă, funingine, sulfați, nitrați și alte solide, niveluri de fier și salinitate. În urma testelor de laborator, au fost constatate abateri în cazul tuturor probelor de apă studiate.

La Nova Dofinovka (dana 243), de exemplu, cantitatea de fier este de nouă ori mai mare decât cea normală, iar nivelul de salinitate este de 2,7 ori mai mic. Apa din zona plajei Lanjeron are cantitatea de fier de 5,2 ori mai mare, iar salinitatea este la un nivel de 2,9 ori mai mic decât cel obişnuit.

Experții notează că salinitatea apei are un rol important în modelarea productivității biologice a mărilor și oceanelor, deoarece multe organisme sunt foarte susceptibile la modificările minore care apar în acest sens.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.