Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fenomen ciudat - Mii de moldoveni au obținut cetățenia rusă, înainte ca Putin să o ofere în procedură simplificată

stiri.md
pasaport rusesc

Peste o mie de moldoveni au obținut în fiecare lună cetățenia rusă, în prima jumătate a anului trecut, scrie Europa Liberă, care face trimitere la date oficiale.

Vezi și: Rușii se înghesuie să obțină cetățenia moldovenească. Autoritățile suspectează că urmăresc de fapt cetățenia română cu bătaie spre UE

În primele șase luni ale anului trecut, 6.857 de persoane din Republica Moldova au obținut cetățenia rusă, ceea ce reprezintă o scădere față de aceeași perioadă din 2022, relatează Unimedia citat de stiripesurse.md

În 2022, un total de 15.000 de persoane din R. Moldova au obținut cetățenia rusă, față de 24.000 – în 2021.

Astfel, Republica Moldova se clasează pe locul opt, fiind urmată de Belarus (4.557), Turkmenistan (1.759) și Georgia (1.182). Cele mai multe solicitări au fost din Tadjikistan (86.964), Ucraina (39.054) și Armenia (17.921).

Pe 18 decembrie 2023, președintele rus Vladimir Putin a emis un decret, conform căruia, cetățenii din Republica Moldova, Belarus și Kazahstan, care sunt stabiliți cu traiul în Federația Rusă, vor beneficia de o procedură simplificată pentru dobândirea cetățeniei ruse. Aceștia nu mai sunt obligați să cunoască istoria și baza legislației rusești, iar dovada aflării în Rusia timp de 5 ani înainte de a depune cererea de obținere a cetățeniei nu mai este valabilă.

Președinta Maia Sandu a avertizat că moldovenii care vor lupta de partea Rusiei în războiul din Ucraina vor fi lipsiți de cetățenia R. Moldova.

Ulterior, liderul Partidului Regiunilor din Republica Moldova, Alexandr Kalinin, politicianul care a susținut deschis invazia Rusiei în Ucraina, a rămas fără cetățenia Republicii Moldova.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.