Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fenomen climatic fără precedent în acest secol - Avertismentul lansat de ONU

El Nino

Episodul actual al fenomenului climatic La Nina, responsabil în special de agravarea secetei în Cornul Africii, este aşteptat să aibă o durată fără precedent pentru acest secol şi să persiste cel puţin până la sfârşitul anului, a indicat miercuri ONU, potrivit AFP.

Ar fi pentru acest secol primul episod La Nina care se întinde pe durata a trei ierni consecutive în emisfera nordică (sau trei veri consecutive în emisfera sudică), potrivit noului buletin Info-Nino/Nina publicat de Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM), o agenţie a ONU.

"Un episod La Nina care se întinde pe trei ani consecutivi este cu adevărat excepţional", a declarat secretarul general al OMM, finlandezul Petteri Taalas, în buletinul menţionat.

Dacă se confirmă, nu ar fi decât a treia oară din 1950 încoace când acest fenomen este observat timp de trei ierni consecutive, potrivit OMM.

Conform buletinului, se aşteaptă ca actualul episod La Nina, care a început în septembrie 2020, să continue în următoarele şase luni: probabilitatea acestei previziuni creşte la 70% pentru lunile septembrie - noiembrie, apoi scade treptat la 55% pentru perioada decembrie - februarie 2023.

Fenomenul La Nina - echivalentul rece al lui El Nino - provoacă o răcire a unei părţi a apelor de suprafaţă ale Pacificului, influenţând ciclul precipitaţiilor şi clima anumitor regiuni ale lumii.

Potrivit OMM, episodul actual a fost accentuat de intensificarea alizeelor între jumătatea lunii iulie şi jumătatea lunii august a acestui an, modificând regimul temperaturilor şi precipitaţiilor şi exacerbând secetele şi inundaţiile în diferite părţi ale lumii.

"Intensificarea secetei în Cornul Africii şi în sudul Americii de Sud poartă amprenta La Nina, la fel ca precipitaţiile peste medie din Asia de Sud-Est şi din Australasia", explică Taalas.

"Cele mai recente informaţii comunicate de buletin confirmă, din păcate, previziunile climatice regionale conform cărora seceta devastatoare din Cornul Africii se va agrava şi va afecta milioane de oameni", a adăugat el.

Cornul Africii, unde riscul de foamete creşte din cauza secetei, se pregăteşte pentru al cincilea sezon ploios consecutiv ratat.

Fenomenele El Nino şi La Nina sunt factori determinanţi ai sistemului climatic planetar, dar nu sunt singurii.

Răcirea cauzată de fenomenul La Nina "încetineşte temporar creşterea temperaturilor globale, dar nu va opri sau inversa tendinţa de încălzire pe termen lung", avertizează Taalas.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.