Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fenomen fără explicație: au fost descoperite mii de albine 'mumificate' de pe vremea faraonilor

Catchy
albine

Fenomen fără explicație: au fost descoperite mii de albine 'mumificate' de pe vremea faraonilor

Mii de albine au murit în urmă cu aproape trei mii de ani din cauze necunoscute pe coasta de sud-vest a Portugaliei, iar corpurile lor, perfect conservate în interiorul coconilor lor, au fost mumificate într-un proces extraordinar care nu a fost încă explicat, deoarece fosilizarea acestor insecte este excepțional de rară. Când mor, albinele se deteriorează de obicei rapid datorită compoziției chitinoase a structurii lor, însă aceste albine mumificate au rămas neobișnuit de intacte încă de pe vremea faraonilor egipteni, inforemază Rador.

Toate albinele fosilizate au fost găsite pe o suprafață de un metru pătrat pe coasta Odemira, iar descoperirea lor, la care a luat parte şi Fernando Muñiz, profesor de la Departamentul de Cristalografie, Mineralogie și Chimie Agricolă de la Universitatea din Sevilla, a fost publicată în revista internaţională "Papers in Paleontology", deoarece reprezintă prima înregistrare de "icnofosile", adică urme de fosile care conţin organismul înăuntrul lor.

În analiza albinelor "mumificate" se detaliază că acestea erau "pregătite să-și lase cuiburile sau celulele într-o stare excepțională de conservare". În coconii lor au apărut și provizii de polen de la speciile erbacee comune.

Misterul rămâne...

Studiul acestui caz reprezintă o oportunitate unică de a investiga posibilele cauze ambientale ale morții albinelor, care au dus la conservarea exemplarelor în urmă cu 3.000 de ani. Pentru moment, cauza morții acestor albine rămâne un mister, dar cercetările indică o posibilă epuizare a oxigenului din cauza unei inundaţii fulgerătoare și scăderea ulterioară a temperaturii peste noapte.

Deși inundațiile sau secetele prelungite au limitat aprovizionarea cu hrană, polenul depozitat a arătat că albinele aveau suficientă hrană. Ipoteza ar putea indica schimbările climatice ca factor principal. Teoria echipei este că albinele au suferit o dispariție bruscă.

"Albinele sunt insecte polenizatoare esențiale pentru ecosisteme, în așa fel încât declinul lor ar afecta direct biodiversitatea, adică numeroasele specii de plante și animale care depind direct sau indirect de ele, inclusiv noi, ființele umane. De exemplu, se știe că albinele polenizează 70% din culturile consumate de oameni și 30% din hrana pentru animale. La ora actuală, activitățile umane, cum ar fi agricultura intensivă, utilizarea pesticidelor și insecticidelor și schimbările climatice, au drept consecinţă faptul că una din zece specii de albine se află în pericol de dispariţie în Europa", subliniază Muñiz.

Ne-ar putea ajuta în prezent

Cunoașterea și interpretarea motivelor ecologice ale morții și mumificării acestor albine în urmă cu trei mii de ani ar putea ajuta la înțelegerea și stabilirea strategiilor în fața schimbărilor climatice actuale, precum "compararea dezechilibrelor cauzate de parametrii naturali cu dezechilibrele actuale și modul în care cea care afectează actuala specie de albine", explică autorul principal al studiului, Carlos Neto de Carvalho.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.