Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fenomen rar pe litoralul românesc: Marea Neagră a devenit 'Marea Roșie' - Ce spun biologii / VIDEO

observatornews.ro
marea neagra rosie

Apa din Marea Neagră a căpătat o nuanță roșie, fenomen destul de rar întâlnit. De obicei este vorba despre alge, dar se pare că acum este o altă cauză.

Marea Neagră s-a îmbrăcat în nuanțe de roșu, un fenomen care a atras atenția biologilor și cercetătorilor. Această colorare neobișnuită a apei a ridicat întrebări despre cauzele din spatele acestei transformări, potrivit capital.ro.

Specialiștii de la Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare Marină din Constanța au o primă ipoteză. Se pare că argila roșiatică prezentă pe fundul mării a fost adusă la suprafață în timpul lucrărilor de lărgire a plajelor, declanșând acest spectacol natural.

Biologii au demarat deja operațiuni de colectare a probelor din apă pentru a determina cauza exactă a acestei colorări neașteptate. Ei suspectează că argila roșiatică ar putea fi principalul vinovat pentru transformarea culorii mării.

'Acest fenomen din Marea Neagră nu pare să fie rezultatul poluării'

Potrivit biologului Adrian Bîlbă, acest fenomen din Marea Neagră nu pare să fie rezultatul poluării, ci mai degrabă o consecință a depunerii sedimentelor argiloase pe fundul mării în urma lucrărilor de extindere a plajelor.

Argila roșie, atunci când ajunge în apă, poate modifica aspectul coloristic al mării, fără a implica riscuri majore pentru mediu.

„Marea Neagră are câteodată și o culoare mai deosebită, roșiatică și de regulă este o explozie algă. De data asta, în condițiile de temperaturi foarte scăzute este puțin probabil să avem de-a face cu o astfel de dezvoltare.

În urma lucrărilor de extindere costieră, de extindere a plajelor s-a depus un sediment argilos, iar această argilă roșie generează o colorare, o oarecare modificare a aspectului coloristic al mării, fără să aibă vreo implicare deosebită”, a spus Adrian Bîlbă, biolog.

Cu toate acestea, preocuparea principală a cercetătorilor este impactul pe care acest sediment îl poate avea asupra ecosistemului marin.

Există temeri că argila roșiatică ar putea perturba circulația sistemelor biologice și ar putea chiar afecta anumite zone de dezvoltare a organismelor marine, cum ar fi algele și alte creaturi acvatice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.