Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fenomenul Ozempic: Medicii români avertizează asupra pericolului reprezentat de medicamentele-minune pentru slăbit

Radu Pop
Agerpres
obez gras

Forumul Român de Obezitate (FORO), un grup de societăți medicale, asociații medicale profesionale și asociații de pacienți, face apel la publicul larg, profesioniștii în domeniul sănătății, mass-media și toți factorii implicați în managementul obezității, pentru înțelegerea și tratarea acestei boli cu responsabilitate și în deplină cunoștință de cauză.

  • Reacţia vine după apariția unui adevărat fenomen legat de medicamentul Ozempic, o soluţie injectabilă creată pentru a fi folosită în diabetul de tip 2, fiind eficient în reglarea glicemiei, folosit pentru slăbire. Foarte mulţi români cer farmaciștilor și medicilor prescrierea acestuia pentru scăderea în greutate, chiar dacă nu au diabet.

„Este responsabilitatea noastră, a tuturor – medici, farmaciști, societate, mass-media, factori de decizie, mediul privat - să determinăm o schimbare reală privind înțelegerea și tratarea acestei afecțiuni. Nu trebuie să lăsăm să circule informațiile scoase din context, trunchiate sau nedocumentate științific care să inducă în eroare pacienții, cu riscuri majore pentru sănătatea acestora”, a declarat Prof. Dr. Nicolae Hâncu, membru FORO și Președintele de Onoare al Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.

„Fac un apel la profesioniștii din domeniul sănătății să se informeze temeinic cu privire la medicamentele care sunt autorizate în România pentru diabet și obezitate și să le prescrie numai conform indicațiilor din prospect și doar pacienților care necesită tratament medicamentos”, a mai declarat Prof. Nicolae Hâncu.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a publicat un raport în care avertizează că o „epidemie” de exces ponderal şi obezitate face ravagii în Europa și este responsabilă pentru peste 1,2 milioane de decese anual, echivalentul a 13% din totalul acestora. De asemenea, în 2021 Comisia Europeană a recunoscut obezitatea ca boală cronică, asumându-și angajamentul de a o prioritiza ca patologie netransmisibilă, cu obiectivul de a pune bazele unor sisteme mai reziliente de sănătate în Uniunea Europeană.

„În România, peste 4 milioane de oameni suferă de obezitate, ceea ce reprezintă o prioritate de sănătate publică ce nu trebuie tratată superficial și senzaționalist. Avem nevoie de politici publice adecvate, care vizează prevenția și o abordare medicală integrată, dar și de campanii profesioniste și responsabile de informare”, a declarat Prof. Dr. Cătălina Poiană, membru FORO și Președintele Societății Române de Endocrinologie.

„FORO consideră că este nevoie de o cât mai bună informare și educare a pacienților și a profesioniștilor din domeniul sănătății cu privire la medicamentele autorizate pentru tratamentul tulburărilor metabolice și îi încurajează pe aceștia să consulte periodic site-urile societăților medicale de specialitate pentru a fi la curent cu cele mai recente indicații aprobate, în scopul prevenirii administrării incorecte a acestora”, a declarat Prof. Dr. Cornelia Bala, membru FORO și Președintele Asociației Române de Educație în Diabet.

Obezitatea este una dintre cele mai mari probleme de sănătate publică ale secolului, afectând calitatea vieții și sănătatea unui procent însemnat de adulți, adolescenți și copii. În România, 31,4% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 20 și 79 de ani suferă de obezitate, 34,6% din populația României e afectată de suprapondere, iar 6 din 10 adulți au probleme cu greutatea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.