Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fermierii francezi și spanioli protestează față de reintroducerea urșilor în Pirinei

news.ro
Urs

Mai multe sute de persoane au manifestat joi în localitatea Ainsa din Spania faţă de reintroducerea urşilor în Munţii Pirinei, la chemarea mai multor sindicate agricole spaniole şi franceze, transmite AFP potrivit Agerpres.

"Suntem împotriva reintroducerii urşilor, o decizie luată fără a se ţine cont de viaţa satelor şi a crescătorilor de animale din regiune", a declarat Felix Bariain, preşedintele sindicatului agricol UAG din Navarra (nordul Spaniei). "Cerem ca urşii violenţi să fie retraşi din Pirinei", a adăugat Bariain. Potrivit acestuia, din cauza atacurilor urşilor, crescătorii de animale sunt nevoiţi să îşi supravegheze turmele 24 de ore din 24, suferă de pe urma pierderilor economice astfel că unii au fost nevoiţi să abandoneze activitatea, iar tinerii sunt descurajaţi să vină să se instaleze în regiune ca crescători de animale.

"Urşii reprezintă ruina mediului rural şi a crescătorilor de animale", "Nu urşilor pentru ca Munţii Pirinei să fie siguri" se putea citi pe banderolele protestarilor. Printre organizaţiile prezente la proteste se numărau diferite filiale locale ale sindicatelor şi cooperativelor agricole.

Programul de reintroducere a ursului în Munţii Pirinei datează din 1996 şi funcţionează prin eliberarea urşilor capturaţi în Slovenia.

Însă crescătorii de animale se plâng frecvent de atacurile urşilor asupra turmelor lor de animale.

În ultima lună criticile au vizat în mod special doi urşi: Goiat, un mascul de aproximativ 13 ani care a atacat în special turmele din Munţii Pirinei spanioli, şi Claverina, o femelă care a fost eliberată în luna octombrie a anului trecut pe partea franceză a Munţilor Pirinei şi care este acuzată că a ucis mai multe oi pe ambele laturi ale frontierei.

Potrivit unui recensământ efectuat în luna mai de Fundaţia Oso Pardo, aproximativ 45 de urşi au fost identificaţi în partea centrală a Munţilor Pirinei şi patru în zona occidentală a Munţilor Pirinei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.