Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fernando Haddad, contracandidatul lui Jair Bolsonaro la alegerile prezidențiale din Brazilia, se teme de instalarea fascismului în țară

Jair Bolsonaro

Candidatul stângii în alegerile prezidenţiale din Brazilia, Fernando Haddad, a declarat că va lupta până la capăt pentru a împiedica 'instalarea fascismului în Brazilia', cu cinci zile înaintea turului al doilea în care adversarul său de extremă dreapta, Jair Bolsonaro, este cotat ca mare favorit, transmite AFP preluată de Agerpres.

Haddad a lansat şi un avertisment în legătură cu riscul unei 'curse a înarmării' în America de Sud, în cazul în care Bolsonaro va fi ales şi va decide să se alieze cu SUA pentru a răsturna guvernul preşedintelui Nicolas Maduro în Venezuela.

'Voi lupta până sâmbătă pe străzi pentru ceea ce cred că este cel mai bine pentru Brazilia', a declarat Haddad, într-o conferinţă de presă susţinută marţi la Rio de Janeiro.

'Celălalt proiect (al lui Bolsonaro - n.red.) provoacă realmente teamă şi cine cunoaşte anturajul lui Bolsonaro nu are încredere în ce se poate întâmpla', a afirmat fostul primar al oraşului Sao Paolo.

'Vom lupta pentru democraţie până la capăt. Forţa democraţiei m-a împins în turul al doilea şi forţa democraţilor poate împiedica instalarea fascismului în Brazilia', a adăugat candidatul Partidul Muncitorilor (PT).

El s-a declarat 'preocupat' de posibilitatea unei 'curse a înarmărilor în regiune', subliniind că Brazilia nu a mai fost implicată de peste un secol şi jumătate într-un conflict armat cu vecinii săi.

'Brazilia nu are viziune imperialistă. A avut întotdeauna o atitudine de cooperare cu vecinii săi. Ar trebui să ne gândim la modul de a scoate Venezuela din criză în loc să alegem o tabără pentru a răsturna guverne', a afirmat el.

Haddad nu a primit până acum sprijinul considerat critic al partidului PDT (centru-stânga) al lui Ciro Gomes, plasat pe locul al treilea în primul tur de scrutin, cu 12,5% din voturi, şi nici pe cel al ecologistei Marina Silva.

Fernando Haddad a fost ţinta a numeroase critici din cauza susţinerii arătate de PT faţă de guvernările de stânga din Venezuela, în timp ce el însuşi nu s-a delimitat de o guvernare Maduro tot mai izolată.

Potrivit unui sondaj publicat marţi şi preluat de agenţia dpa, Jair Bolsonaro continuă să conducă în intenţiile de vot, 57% dintre respondenţi declarând că îl vor vota pe fostul ofiţer de armată. Numai 43% s-au pronunţat în favoarea lui Haddad.

Admirator al preşedintelui american Donald Trump, Bolsonaro, deputat cu mai multe mandate, s-a făcut remarcat mai ales pentru declaraţiile sale rasiste, misogine şi homofobe. El a vorbit apreciativ despre dictatura militară din Brazilia dintre anii 1964-1985, a promis că va numi generali în posturi ministeriale şi că va înarma populaţia pentru a lupta împotriva infracţionalităţii explozive.

Fernando Haddad, 55 de ani, l-a înlocuit din partea PT în urmă cu doar o lună pe fostul preşedinte Lula de Silva, închis pentru corupţie şi având interdicţie de a candida.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.