Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Festival de bijuterii, expoziţii imersive, concert de operă şi show cu drone, în Oradea, de Ziua Art Nouveau

ebihoreanul.ro
Art Nouveau Oradea

Fundaţia de Protejare a Monumentelor Istorice Bihor a pregătit pentru celebrarea zilei mondiale Art Nouveau o serie de evenimente locale şi internaţionale în perioada 6 - 11 iunie, începând cu o expoziţie a palatelor orădene la Bruxelles, dar şi expoziţii imersive, un festival internaţional de bijuterii, un concert de operă şi încheind cu un show cu drone pe cerul Oradiei, care va avea loc duminică seară.

"Data de 6 iunie a marcat în Galeria Halles Saint-Gery din Bruxelles, oraş declarat Capitala Art Nouveau în anul 2023, deschiderea expoziţiei 'Tărâmul Oradea Heritage - Oradea Heritage Realm', autor Larisa Birta, ce prezintă imagini cu palatele orădene şi nimfele inspirate din decoraţiunile faţadelor, create cu ajutorul inteligenţei artificiale. În expoziţie, vizitatorul va putea admira, până în 30 iulie, palatele orădene în ansamblul şi grandoarea lor, dar şi, în detaliu, sufletul acestora reprezentate prin nimfe", a declarat joi, într-o conferinţă de presă, directorul executiv al fundaţiei, Angela Lupşea, care este şi curator al expoziţiei, potrivit Agerpres.

La deschiderea expoziţiei în Bruxelles au participat reprezentanţi cu rang diplomatic, din partea instituţiilor culturale, invitaţi de marcă, dar şi simpli români din capitala Belgiei.

Oradea este singurul oraş din România inclus în Reţeaua Europeană a Oraşelor Art Nouveau şi invitat să participe cu manifestări specifice în acest context internaţional. În urma acestei expoziţii, au fost stabilite unele activităţi cu Institutul Cultural Român, care a propus-o pe Larisa Birta să reprezinte România la o întâlnire internaţională pe tema proiectelor culturale cu inteligenţă artificială, ce va avea loc în decembrie la Bruxelles.

Potrivit Angelei Lupşea, evenimentele din acest an sunt realizate împreună cu Asociaţia Culturală Opera 2 You din Cluj, Filarmonica de Stat Oradea, Evsky Show din Bucureşti, Lasere Conexiuni din Braşov, Ana şi Marisha Zaporojan şi Filiala Bihor a Ordinului Arhitecţilor din România. Primăria locală a bugetat cu o sumă de 500.000 de lei acest program derulat timp de cinci zile.

Festivalul de bijuterii reuneşte 40 de creatori de bijuterii handmade din 20 de ţări, atent selectaţi din întreaga lume, care prezintă publicului accesorii unicat, realizate prin tehnici inedite, de mare impact vizual. Vor avea loc prezentări de modă, ateliere de mărgelit, momente artistice inedite şi tururi ghidate gratuite în Casa Darvas-La Roche şi Sinagoga neologă Sion.

Evenimentele care vor culmina marcarea Zilei Art Nouveau la Oradea, pe 10 iunie 2023, se încadrează tot în sfera de concept care pune în valoare, pe de o parte spaţii arhitecturale în conservare şi, pe de altă parte, momente artistice în care se utilizează tehnologii de ultimă generaţie, dar şi cel mai popular şi cunoscut simbol al diversităţii culturale în societatea din epocă, spectacolul de operă.

Astfel, în premieră, în 10 şi 11 iunie, între orele 10,00 - 20,00 (cu intrare din strada Independenţei), în sala fostului cinema Libertatea din Palatul Vulturul Negru se vor putea vedea expoziţii imersive prin care se pun în valoare decoraţiunile în stare de conservare din interior.

"Efectul vizual va fi la cote maxime, prezentat de la intrarea principală, unde cu ajutorul laserelor conice se va vedea decoraţiunea originală din mozaic aflată în pardosea. Experienţa va continua la etaj unde discret luminate se vor vedea în expoziţie, obiecte din domeniul audiovizualului, o parte sunt cele originale care au fost păstrate în situ, precum role de film şi aparatură, dar şi bunuri cu valoare culturală din colecţia ziaristului Dinicu Braghină. Apoi vizitatorii vor fi surprinşi de instalaţia cu oglinzi de pe podea în sala mare, ce va pune în valoare decoraţiunea amplă şi unică a tavanului. Turul în spaţiile din Vulturul Negru se va încheia cu expoziţia - instalaţie despre originalitatea, reinterpretarea şi restaurarea scaunelor de epocă organizată în parteneriat cu Ordinul Arhitecţilor din Romania Filiala Bihor", a precizat Angela Lupşea.

Arhitectul Daniel Panait a precizat că scaunul, pentru arhitecţi, este unul dintre elementele de decor, care are şi rol funcţional, foarte des întâlnit în munca şi preocupările lor.

"Mulţi dintre arhitecţii celebri au ajuns vestiţi nu doar pentru clădirile pe care le-au proiectat, ci pentru scaunele pe care le-au lăsat. Noi am dori, cu această ocazie, să apropiem mai mult publicul larg nu doar de imaginea frumoasă, restaurată a mobilierului, cât şi de procesul de a-l pune în valoare. Astfel am organizat un atelier de restaurare a scaunelor ce se vor vedea expuse, împreună cu membrii ai comunităţii locale şi cu studenţi ai Facultăţii de arhitectură, foarte entuziasmaţi pentru această primă ocazie", a punctat Daniel Panait. El a ţinut să-l menţioneze pe restauratorul Ilie Mitrea, de la Muzeul Brukenthal din Sibiu, care i-a învăţat, practic, cum se restaurează mobilierul.

În seara zilei de 10 iunie va fi oferit pentru iubitorii de muzică de operă spectacolul în aer liber "Harmonies of Art Nouveau", dirijor David Crescenzi, oferit de Asociaţia Culturală Opera 2 You şi Filarmonica de Stat Oradea.

Managerul Filarmonicii de stat Oradea, Carmen Rus, a anunţat că programul muzical, structurat în două părţi, propune titluri celebre din repertoriul marilor compozitori Georges Bizet, Gaetano Donizetti, Giuseppe Verdi, Francesco Cilea şi Giacomo Puccini. Îşi vor da concursul soprana orădeană Kele Brigitta, baritonul Florin Estefan şi tenorul Ioan Hotea. Concertul va avea loc în Piaţa Unirii, de la ora 21, timp de circa o oră şi 20 de minute.

Ziua Art Nouveau se va încheia duminică seara, de la ora 22,30, cu o premieră în Oradea - un spectacol cu drone. Potrivit lui Mădălin Preda, director de creaţie la compania Evsky, care organizează spectacole de lumini cu drone, show-ul va dura 12 - 15 minute şi va fi realizat de drone iluminate, sincronizate şi coregrafiate care se aranjează în diferite formaţii aeriene pentru a recrea pe cer cele mai reprezentative decoraţiuni ale celui mai important palat Art Nouveau din Oradea - Vulturul Negru.

"Este un show cu 200 de drone, de construcţie proprie, care se vor ridica la 120 de metri, iar lungimea animaţiei este de circa 100 de metri, pe 30 de metri adâncime. În primă fază am stabilit cronologia elementelor, am încercat să le reproducem printr-un program de modelare 3D, apoi am lucrat la coloana sonoră. În show am integrat şi aterizarea şi decolarea ca părţi din show, fiind de asemenea foarte spectaculoase", a precizat Mădălin Preda.

Orădenii vor putea vizita şi duminică, 11 iunie, între orele 10,00-20,00, expoziţiile imersive din interiorul Palatului Vulturul Negru.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.