Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Festivalul Animest.18 va avea loc între 6 şi 15 octombrie, la Bucureşti- Join the dance!, tema ediţiei

animation-festivals.com
logo animest festival de film

Festivalul Internaţional de Film de Animaţie revine pe marile ecrane din Bucureşti, între 6 şi 15 octombrie, cu un amplu program de proiecţii, petreceri, masterclass-uri şi programe dedicate artiştilor interesaţi să-şi dezvolte abilităţile. Abonamentele Animest.18 sunt disponibile în ediţie limitată pe platforma Eventbook, potrivit news.ro.

„Join the dance!” este invitaţia pe care organizatorii o lansează publicului în anul majoratului festivalului. Este, totodată, tema ediţiei din acest an a evenimentului devenit în timp cel mai amplu festival de film de animaţie din estul Europei. Dansul va fi vedeta unei întregi secţiuni tematice şi pretextul unei întâlniri de milioane cu cineastul, animatorul şi dansatorul francez Jean-Charles Mbotti Malolo, invitat special la această ediţie.

„Cea de-a 18-a ediţie Animest va fi dedicată dansului, această artă care uneori sfidează gravitaţia, ne pune sângele în mişcare şi ne binedispune în totalitate. În contextul actual, când totul se întâmplă în viteză, suntem tentaţi să depăşim cu rapiditate fiecare moment de împlinire, gonind către următorul obiectiv de atins. Uităm să ne bucurăm de reuşitele noastre şi nu ne mai dăm ocazii să le sărbătorim. Asta nu se va întâmpla anul acesta. În luna octombrie, timp de 10 zile, vom sărbători în paşi de dans şi ne vom bucura de o amplă retrospectivă care va etala  pe ecranele cinematografelor capodoperele animaţiei internaţionale dedicate dansului. De la filmele lui Norman McLaren până la cele mai recente producţii, de la invitaţii festivalului, printre care şi Jean-Charles Mbotti Mbolo - dansator profesionist care şi-a dedicat ultimii ani animaţiei, prezent şi el la Bucureşti, haideţi să dansăm împreună la sărbătoarea filmului de animaţie!”, declară Mihai Mitrică, directorul şi selecţionerul Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Bucureşti.

Join the dance! - secţiunea cu filme greu de urmărit de pe scaune „Dance me to the end of love”, „Dancing Queen”, „Dancing with myself”, „Die on the dancefloor” sau „Lose yourself to dance” sunt titluri care amintesc fără prea mari eforturi de hituri muzicale fredonate de generaţii întregi. La Animest.18, ele vor denumi programele tematice curatoriate de directorul şi ANIMEST - Festivalul Internaţional de Film de Animaţie de directorul şi selecţionerul festivalului, Mihai Mitrică, alături de jurnalistul şi istoricul de film francez Alexis Hunot, invitat şi anul acesta la Bucureşti.

Inspiraţi de energia şi expresivitatea dansului, curatorii secţiunii speciale au căutat în acest an să faciliteze accesul spectatorilor la producţii inovatoare, care abordează stiluri şi tehnici diverse pentru a genera personaje şi realităţi excepţionale. În toate cele cinci programe tematice, spectatorii vor avea surpriza să descopere filme multi-premiate, de la polonezul „Tango” (r. Zbigniew Rybczynski), premiat cu Oscar în 1983, până la „The Burden” (r. Niki Lindroth von Bahr), musical-ul dark premiat cu Cristal la Annecy în 2017, dar şi „Pas de deux” (r. Norman McLaren), nominalizat la Premiile Oscar şi considerat cel mai bun scurtmetraj despre dans al tuturor timpurilor.

Dansator, animator şi cineast multipremiat, Jean-Charles Mbotti Malolo semnează spectacole coregrafice de succes şi producţii cinematografice nominalizate la Premiile César. A studiat animaţia la şcoala Emile Cohl din Lyon, iar după primul său succes - „The Heart is a Metronome” (2008) - şi o colaborare cu programul Karambolage de la ARTE TV, a regizat „The Sense of Touch”, care i-a adus renumele internaţional şi Cristalul la Festivalul de la Annecy. Pentru a scrie şi a regiza scurtmetrajul, a învăţat limbajul semnelor, lucrând cu apreciata actriţă franceză Emmanuelle Laborit, care s-a născut fără auz. În 2017 a prezentat primul său spectacol coregrafic, numit „Les Mots”, „un solo pentru doi performeri” - o continuare a căutărilor sale creative în direcţia limbajului nonverbal. „Make It Soul”, filmul său din 2018, un tribut adus artiştilor Solomon Burke şi James Brown, a fost nominalizat la Premiile César, la categoria Cel mai bun scurtmetraj de animaţie. În 2020, a semnat spotul promo din campania de imagine a Festivalul Internaţional de Film de la Annecy. La Animest.18, publicul îl va cunoaşte în cadrul unui masterclass susţinut de artist pe 11 octombrie, la Centrul Naţional al Dansului Bucureşti.

Diversitatea este un element central în identitatea vizuală a ediţiei de majorat şi defineşte întreaga activitate Animest de-a lungul timpului. Un eveniment ajuns deja la maturitate, care şi-a pus puternic amprenta asupra peisajului cultural autohton, Animest este singurul festival din România care înscrie câştigătorii Trofeului pe lista filmelor eligibile la Oscaruri.

Selecţia de filme se adresează publicului de toate vârstele şi abordează teme diverse, oglindind preocupările societăţii noastre de astăzi. Multe programe tematice au călătorit prin ţară de-a lungul anilor, în parteneriat cu alte evenimente şi instituţii, iar anul acesta, prin proiectul Animest+, o caravană cinematografică a însoţit filmele în câteva oraşe mici şi în sate.

„M-am bazat în mod special pe ideea de diversitate pe care o aduce dansul. Deşi fiecare personaj este diferit, compoziţia pe care am creat-o aduce împreună grupurile unite prin dans. Pentru mine, dansul este expresia unui sentiment pozitiv care merită trăit şi pe cont propriu, dar este intensificat atunci când este împărtăşit. Prin compoziţie şi perspectivă am surprins dinamica acestui sentiment”, subliniază Irina Şelaru, artista invitată să ilustreze posterul ediţiei dedicate dansului.

Animest.18 este un proiect co-finanţat de Primăria Municipiului Bucureşti prin ARCUB.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.