Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Festivalul Cântecului Popular Patriotic la Oarba şi la Iernut', pe 15 august

antena3.ro
artist muzica populara sinucidere

Mii de români sunt aşteptaţi luni, 15 august, la Oarba de Mureş, unde se va desfăşura a treisprezecea ediţie a ''Festivalului Cântecului Popular Patriotic la Oarba şi la Iernut'', un eveniment unic în România, potrivit Agerpres.

Pe scena Festivalului vor urca numeroşi solişti de muzică populară, printre care Nicolae Furdui Iancu, Veta Biriş, Mihaela şi Ciprian Istrate. Alături de ei, sunt invitaţi artişti de la Ansambluri folclorice din Zalău, Târgu Mureş, precum şi numeroase organizaţii naţionale şi din străinătate (Italia şi Germania).

Tema Festivalului este unică în ţară: redescoperirea cântecului popular închinat eroilor neamului, pornind de la evocarea jertfei soldaţilor români căzuţi la sfârşitul celui de-al doilea război mondial, în bătălia de la Oarba de Mureş.

Programul zilei va începe la ora 13:30 cu o slujbă Te Deum, însoţită de depunerea coroanei de flori la Monumentul Eroilor, urmată de reconstituirea bătăliei de la Oarba de Mureş. De la ora 14:15 va avea loc programul artistic, prezentat de Iulian Praja şi Simina Teodorescu.

Festivalul a luat naştere în 2010, la iniţiativa Asociaţiei Culturale "Pe Mureş şi pe Târnavă", prin efortul susţinut şi constant al soliştilor Mihaela şi Ciprian Istrate. În anii următori, evenimentul şi-a îmbogăţit conţinutul şi se bucură de o audienţă din ce în ce mai mare. Pentru 2022, organizatorii au estimat o prezenţă de 8000/ 10.000 de participanţi, fiind consacrat ca unul din cele mai populare evenimente dedicate folclorului din Ardeal. Pentru prima oară, va fi marcată şi prezenţa diasporei la Festival, prin participarea ca partener a asociaţiei Villaggio Romeno (Roma, Italia).

"La Oarba de Mureş s-au jertfit 11.000 de soldaţi români, nicăieri nu au pierit atâtea suflete, în doar câteva zile. În alte ţări, memoria ostaşilor căzuţi este ţinută cu sfinţenie, de aceea noi vrem ca eroii noştri să fie amintiţi cum se cuvine. Oarba de Mureş să nu fie un loc dat uitării, să fie un centru, un complex memorial unde să ne putem conecta cu trecutul nostru, amintindu-ne de lupta lor pentru libertate", a declarat, potrivit unui comunicat, Ciprian Istrate, fondator şi organizator al festivalului, alături de Mihaela Istrate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.