Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Festivalul de Film de la Cannes - Apel la grevă cu o săptămână înainte de deschiderea festivalului

facebook.com
Festivalul de Film de la Cannes

Un colectiv de lucrători din industria cinematografică a lansat luni un apel la o grevă "a tuturor angajaţilor Festivalului de Film de la Cannes şi a secţiunilor paralele" cu scopul de a le "perturba", cu o săptămână înainte de deschiderea celui mai mare eveniment al celei de-a 7-a arte, scrie AFP.

Întrebaţi de AFP, organizatorii festivalului nu au avut nicio reacţie imediată.

Colectivul, ''Sous les écrans la dèche", a reunit circa cincizeci de membri în cadrul unei adunări generale pentru a vota greva, a explicat una dintre purtătoarele sale de cuvânt. Acest apel, extrem de rar, nu pune în discuţie deschiderea sau desfăşurarea festivalului în sine, a explicat ea, iar scopul nu este de a aduce atingere filmelor care vor fi prezentate. Dar o grevă ar putea "perturba evenimentul", a adăugat ea.

Profesii-cheie, precum proiecţioniştii, programatorii, responsabilii cu presa, cei care se ocupă de vânzarea biletelor sau de primirea oaspeţilor au votat pentru grevă, a detaliat ea.

Deplângând precaritatea crescândă a locurilor lor de muncă, angajaţi de diferite festivaluri de-a lungul anului în misiuni temporare, ei cer să poată beneficia de statutul lucrătorilor intermitenţi din industria de divertisment, de care sunt privaţi.

Ei denunţă, de asemenea, ultimele reforme ale asigurărilor de şomaj introduse prin decret guvernamental, care au înăsprit regulile de despăgubire în aşa măsură încât "majoritatea (dintre ei) vor trebui să renunţe" la locurile lor de muncă.

"Până în prezent, avertismentele şi cererile noastre au fost întâmpinate cu o amabilă bunăvoinţă, dar nu au fost înaintate propuneri concrete din partea CNC (Centre national du cinéma, n.r.) sau a Ministerului Culturii", insistă ei într-un comunicat de presă.

Cea de-a 77-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes se va desfăşura pe Croazetă între 14 şi 25 mai, cu aproximativ o sută de filme, zeci de vedete, printre care Francis Ford Coppola, George Lucas, Meryl Streep şi Adam Driver, şi zeci de mii de spectatori. O singură ediţie a fost compromisă de o mişcare socială: cea de-a 21-a ediţie a Festivalului de la Cannes a trebuit să fie întreruptă, prinsă în evenimentele din mai 1968. Cu activişti iluştri: Jean-Luc Godard, François Truffaut şi Claude Lelouch

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.