Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Festivalul de Film de la Cannes din 1939, anulat din cauza războiului, va fi organizat în noiembrie 2019, la Orléans

mediafax.ro
film

Prima ediţie a Festivalului de Film de la Cannes din 1939, care nu a avut loc niciodată din cauza celui de-Al Doilea Război Mondial, va fi organizată în noiembrie 2019, la Orléans, potrivit France info preluat de news.ro.

Jean Zay era pe atunci ministru al Artelor Frumoaase, cel care a lansat proiectul. În oraşul său, Orléans, remake-ul ediţiei blestemate va fi propus cu selecţia din acea epocă şi un juriu care va departaja filmele.

Louis Lumière acceptase să fie preşedinte al acelei ediţii, selecţia fusese anunţată, sărbătoarea ar fi trebuit să fie frumoasă.

Jean Zay, pe atunci ministru al Educaţiei şi Artelor Frumoase, iniţiase proiectul pentru a concura cu puternicul Festival de Film de la Veneţia, unde regimul nazist îşi difuza filmele de propagandă.

Ideea unui remake al primei ediţii a Festivalului de la Cannes s-a născut în 2015, după includerea în Panteon a lui Jean Zay alături de alţi reprezentanţi ai Rezistenţei. Sărbătoarea este programată între 12 şi 17 noiembrie 2019.

Asasinat în 1944, Jean Zay nu a trăit să vadă că dorinţa lui de la face din Cannes capitala cinematografiei s-a realizat.

Adevărata primă ediţie va avea loc în 1946.

La Orléans, Comitetul "Jean Zay Cannes 1939" propune retrăirea primei ediţii pentru marele public aşa cum ar fi trebuit să aibă loc. Acelaşi program: filme precum "Wizard of Oz", de Victor Fleming sau "Pacific Express", de Cecil B. DeMille făceau partea din selecţia oficială, staruri invitate şi un bal în costume de epocă. Un juriu va departaja cele 30 de lungmetraje care ar fi trebuit să fie în competiţia în 1939.

"Festivalul de la Cannes 1939 ar fi putut avea loc doar graţie unei alianţe între Jean Zay şi Hollywood. Această alianţă a permis crearea festivalului la concurenţă cu cel de la Veneţia, fascist, şi în faţa Germaniei naziste", a explicat Antoine de Bawque, istoric de cinema şi preşedinte al "Cannes 1939", care speră ca industria cinematografică franceză şi cea internaţională să se mobilizeze pentru versiunea 2019, un eveniment care se vrea festiv, aşa cum ar fi trebuit să fie "adevărata" ediţie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.