Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Festivalul Filmului European 2022 va avea loc în perioada 5-11 mai la Bucureşti şi Timişoara

Facebook
festivalul filmului european

Cea de-a 26-a ediţie FFE va avea loc la Bucureşti în perioada 5 - 11 mai (Cinema Elvire Popesco şi Cinemateca Eforie) şi la Timişoara, pe 10 mai, unde evenimentul va fi marcat printr-o gală, de Ziua Europei, conform news.ro.

26.FFE se derulează în plin război, care perturbă nu doar vieţile a milioane de ucraineni, ci ale tuturor europenilor, care s-au mobilizat exemplar pentru a sprijini refugiaţii din Ucraina.

Atacul la adresa libertăţii oamenilor şi la dreptul de a-şi alege propriul destin, principii pe care se bazează Uniunea Europeană, a generat ample acţiuni de solidaritate, dar ne-a făcut pe toţi să fim mai atenţi la ce se întâmplă în jur şi, mai ales, ne-a determinat să rămânem uniţi şi să apărăm democraţia şi valorile noastre comune.

„În acest context, care ne demonstrează că nu suntem la adăpost de ameninţări, provocări teribile şi lipsă de perspectivă, 26.FFE ia pulsul Europei cu o selecţie de filme ca o oglindă realităţilor care străbat continentul. Festivalul deschide o platformă de dialog cu o deosebită relevanţă pentru situaţia actuală”, a declarat Liviu Jicman, preşedintele ICR.

Directorul artistic al prezentei ediţii este criticul de film Cătălin Olaru.

„Anul acesta, la Festivalul Filmului European, redescoperim şi sprijinim împreună o Ucraină mai europeană ca oricând. În deschiderea Festivalului Filmului European, proiectăm Nosorih / Rhino, cel mai recent film al lui Oleg Sentsov, cineast-simbol al rezistenţei naţionale ucrainene şi apărător înarmat al Kievului asediat. Tot în cadrul festivalului, descifrăm alegoria Nomeri/ Numbers, semnată de acelaşi Sentsov. Din selecţia noastră, mai fac parte Stop-zemlia şi Terykony, film de ficţiune, respectiv documentar, care tratează universul interior al adolescenţilor ucraineni, imperturbabil la război sau ireversibil mutilat de acesta. Am mai inclus în secţiunea dedicată cinema-ului ucrainean Inner Wars, mărturia regizoarei Masha Kondakova despre un război pe care bărbaţii vor fi pus monopol mediatic, dar care e departe de a le aparţine în exclusivitate. Nu în ultimul rând, Agnieszka Holland semnează Mr. Jones, portret-şoc al holodomorului, foametea asmuţită genocidar de Stalin asupra Ucrainei la începutul anilor ’30. Încheiem festivalul cu un omagiu: Parthenon, ultimul film al lui Mantas Kvedaravicius, cineastul lituanian căzut pe 2 aprilie în lupta pentru Mariupol”, a precizat Cătălin Olaru, directorul artistic al Festivalului Filmului European, ediţia 2022.

Programul complet va fi transmis săptămâna viitoare, iar biletele vor putea fi achiziţionate online, pe platforma Eventbook.ro sau direct din cele două cinematografe: Cinemateca Eforie şi Cinema Elvire Popesco.

Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Român, cu sprijinul Reprezentanţei Comisiei Europene în România şi EUNIC România, în parteneriat cu ambasadele, centrele şi institutele culturale europene.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.