Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Festivalul Filmului European a fost deschis cu filmul `The Pod Generation`

FFE
FFE

Festivalul Filmului European, ediţia a 27-a, a fost deschis, luni seară, la sala Auditorium a Muzeului Naţional de Artă al României, cu filmul "The Pod Generation", o coproducţie Belgia, Franţa, Marea Britanie, regia Sophie Barthes.

"Astăzi debutăm cu un SF. Este vorba de 'The Pod Generation', un film SF cu un buget mare, care a fost văzut în premieră mondială anul acesta la Festivalul Sundance, unde a şi câştigat un premiu destul de important - Alfred P. Sloan - care se acordă filmelor care pun un accent mai mare pe tehnologie, pe importanţa tehnologiei şi a ştiinţei în general în vieţile noastre. O să vedem, aşadar, un indie cu buget mare în care tehnologia joacă rolul principal. E un film care pune multe întrebări despre graniţele dintre artificial şi real, ne face, poate, să reconfigurăm ideea pe care o avem noi înşine despre ceea ce este şi nu este firesc, mai mult decât atât, atinge o temă care este poate cea mai sacrosantă dintre toate sau cea mai intangibilă în spaţiul public - concepţia unui copil", a declarat pentru AGERPRES directorul artistic al FFE, criticul de film Cătălin Olaru, despre filmul din deschiderea festivalului, conform Agerpres.

El a precizat că la ediţia din acest an a evenimentului vor putea fi văzute 33 de filme, dintre care 27 în premieră naţională.

"Festivalul Filmului European înseamnă 33 de filme, dintre care 27 în premieră naţională. Mai mult decât atât, avem şi un film în premieră mondială, 'Cum să fiu mort, dacă-s viu?', noul documentar al Ilincăi Călugăreanu, care reia o serie de articole care au făcut istorie în presa tabloidă românească în urmă cu doar câţiva ani şi le reinterpretează într-o cheie pe care vă invităm pe toţi să o descoperiţi", a spus Cătălin Olaru în deschiderea evenimentului.

Preşedintele ICR, Liviu Jicman, a afirmat că povestea Festivalului Filmului European, ajuns la a 27-a ediţie, "este una foarte interesantă, dar la fel de interesantă este povestea lungă a festivalului".

"Anul acesta, la fel ca şi anul trecut, am propus o temă care este de interes şi foarte intens dezbătută în aceste momente, pentru că filmul european presupune şi dezbateri, pe lângă diversitate, pe lângă echilibru, filmul european presupune teme sau întrebări pe care să ni le punem, mai mult decât încercarea de a da răspunsuri, ne punem întrebări şi ne face să ne gândim, şi atunci, tema de anul acesta este inteligenţa artificială şi filmul din această seară este exact pe această temă", a spus Liviu Jicman.

Bogdan Bârlă, şeful Departamentului Comunicare şi Reţele, Reprezentanţa Comisiei Europene în România, a menţionat că UE are în tratatele care stau la baza funcţionării ei înscrise printre obiective promovarea diversităţii culturale şi lingvistice în Europa, precum şi susţinerea şi dezvoltarea patrimoniului cultural.

"Cultura este un domeniu care aparţine, în ceea ce priveşte competenţa, statelor membre din Uniunea Europeană, dar Uniunea are un rol important în ceea ce priveşte promovarea cultelor internaţionale în domeniul cultural şi susţinerea sectoarelor culturale în faţa unor provocări comune cu care acestea se confruntă şi un exemplu excelent de promovare a diversităţii culturale, dar şi de cooperare internaţională îl reprezintă Festivalul Filmului European, aflat la a 27-a ediţie. Comisia Europeană, fie prin intermediul reprezentanţei, fie prin intermediul delegaţiei, înainte de aderare a fost implicată de la început în acest eveniment, în diferite forme şi aceasta este o dovadă a recunoaşterii pe care o acordăm Festivalului Filmului European în ceea ce priveşte promovarea valorilor europene", a subliniat Bogdan Bârlă.

Julien Chiappone-Lucchesi, preşedintele EUNIC România, directorul general al Institutului Francez în România, a spus că deschiderea festivalul se desfăşoară sub semnul Europei şi al filmului.

Festivalul Filmului European a debutat la Timişoara, în perioada 9 - 12 mai, şi a continuat la Oraviţa, între 12 şi 14 mai.

În Bucureşti, festivalul se va desfăşura între 15 şi 23 mai, la Sala Auditorium a Muzeului Naţional de Artă al României, Cinemateca Union şi Cinema Elvire Popesco şi va continua la Curtea de Argeş (Centrul de Cultură şi Arte "George Topîrceanu", 18 - 20 mai), Botoşani (Cinema Unirea, 18 - 21 mai) şi Gura Humorului (Casa de Cultură, 19 - 21 mai).

Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Român, cu sprijinul Reprezentanţei Comisiei Europene în România şi EUNIC România, în parteneriat cu UCIN, ambasadele, centrele şi institutele culturale europene. Partener al ediţiei locale de la Timişoara este Centrul de Proiecte Timişoara.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.