Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Festivalul Internaţional de Film Transilvania revine la Sibiu, în perioada 7-10 septembrie

TIFF - Vodafone
TIFF 2023

Cea de-a 17-a ediţie a Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) la Sibiu se va desfăşura, în perioada 7 - 10 septembrie, în Piaţa Mare şi la CineGold.

În programul festivalului se găsesc peste 25 de proiecţii: unele dintre cele mai aşteptate filme româneşti ale anului, prezentate în premieră, dar şi documentare, filme clasice sau hit-uri de box office internaţionale. TIFF Sibiu a pregătit şi proiecţii pentru copii, dar şi întâlniri cu invitaţi speciali. Biletele au fost puse în vânzare pe tiff.eventbook.ro. Proiecţiile din Piaţa Mare, dar şi proiecţiile dedicate copiilor au acces gratuit, conform news.ro

„Libertate”, noul film al regizorului Tudor Giurgiu inspirat din fapte reale petrecute la Sibiu în decembrie 1989, va fi prezentat într-o avanpremieră specială la care va participa echipa de producţie. Libertate a făcut parte din selecţia Festivalului de la Sarajevo şi a câştigat premiul publicului pentru cel mai bun film românesc la TIFF.22. Din distribuţie fac parte actori precum Andi Vasluianu, Alexandru Papadopol, Alex Calangiu, Marius Manole sau Mirela Oprişor.

Sibienii vor avea ocazia să urmărească şi „Încă două lozuri”, continuarea comediei de succes „Două lozuri”, regizată independent de acelaşi Paul Negoescu acum şapte ani. Fără a deconspira despre ce lozuri e vorba de data asta, cert este că spectatorii se vor reîntâlni nu doar cu cei trei actori din primul film (Dorian Boguţă, Dragoş Bucur şi Alexandru Papadopol), ci şi cu faimoasa maşină albă (sau neagră?).

Selecţionat la Sarajevo şi Rotterdam şi câştigător al premiului pentru debut la TIFF.22, „Tigru” (r. Andrei Tănase) este un thriller inspirat, din nou, din fapte reale petrecute la Sibiu în 2011, când un tigru a scăpat de la Grădina Zoologică. În program se regăseşte şi comedia moldovenească „Carbon” (r. Ion Borş), cel mai de succes film de peste Prut din ultimii 30 de ani, dar şi comedia „Pup-o, mă! 3 – Ouăle, franceza şi ardelenii” (r. Tudor Botezatu).

 

Documentarul ocupă un loc important la TIFF Sibiu anul acesta. „Planeta albastră” de Daniel Sărăcuţ este cronica dulce-amară a trupei rock Dio Family care se reuneşte pentru înregistarea piesei din titlu. Tandemul de jurnalişti Adina Popescu şi Iulian Ghervase semnează cel de-al treilea lor film, „Vulturii din Ţaga”, povestea antrenorului unei echipe de fotbal etern perdante dintr-un sat din România. „David” (r. Radu Muntean) urmăreşte o tabără de vară organizată de ultramaratonistul Tibi Uşeriu, ce a dat naştere traseului pentru familii „Drumul lui David”. Şi cel mai nou documentar semnat de Oliver Stone, „Nuclear”, va fi prezentat în premieră la TIFF Sibiu.

Proiecţii speciale vor avea şi „Phoenix. Har/ Jar” (r. Cornel Mihalache), o fereastră spre parcursul legendarei formaţii de rock româneşti, de la fondare până în prezent, şi „Cazul Inginerului Ursu” (r. Liviu Tofan, Şerban Georgescu), care are în prim plan ancheta Securităţii faţă de disidentul Gheorghe Ursu - „Babu”.

Alte filme care pot fi văzute la TIFF Sibiu în premieră sunt comedia spaniolă „Poveşti indiscrete” (r. Cesc Gay), drama maghiară „Vârfuri şi abisuri” (r. Csoma Sándor) şi povestea queer „Passages” (r. Ira Sachs).

„Casablanca” (r. Michael Curtiz), un film care nu mai are nevoie de nicio prezentare, va fi proiectat pe ecranul din Piaţa Mare, într-o variantă restaurată, la 80 de ani de la premieră. Un alt clasic, de data asta al cinematografiei româneşti, filmul de debut al lui Nae Caranfil, „E pericoloso sporgersi”, face şi el parte din program.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.