Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi vine cu noutăți

vivafmiasi.ro
filit

Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi (FILIT) va avea loc anul acesta în perioada 3 - 7 octombrie, iar o noutate o va reprezenta realizarea unui amplu proiect editorial care va readuce în centrul atenţiei scriitorul-„patron de muzeu”, potrivit news.ro.

FILIT, ajuns la a şasea ediţie, va reuni sute de profesionişti din domeniul cultural: scriitori, traducători, editori, organizatori de festival, critici literari, librari, distribuitori de carte, manageri şi jurnalişti.

Pe lângă structura cunoscută a evenimentelor (Serile FILIT, Scriitori în Centru – Casa FILIT, Casa Poeziei, întâlniri în licee etc.), vor fi continuate proiectele Casa Copilăriei şi Casa Fantasy, în urma succesului înregistrat anul trecut, când au fost lansate.

Noutatea ediţiei de anul acesta, una desfăşurată sub semnul Centenarului Marii Uniri, o constituie un proiect editorial amplu, constând în scrierea, editarea şi lansarea la FILIT 2018 a colecţiei de cărţi „Scriitori de poveste”, care va readuce în centrul atenţiei scriitorul-„patron de muzeu” din reţeaua Muzeului Naţional al Literaturii Române Iaşi: Ion Creangă, Mihai Eminescu, Mihail Sadoveanu, George Topîrceanu, Otilia Cazimir, Vasile Pogor, Nicolae Gane, Mitropolitul Dosoftei, Constantin Negruzzi, Vasile Alecsandri, Mihai Codreanu.

Citește și: Festivalul Național de Teatru: Au fost anunțate cele 36 de spectacole selecționate pentru această ediție

Astfel, 11 autori contemporani au acceptat provocarea de a scrie câte o biografie romanţată, reprezentând povestea fiecăruia dintre cei 11 scriitori clasici menţionaţi mai sus.

Proiectele FILIT de încurajare a creaţiei contemporane continuă anul acesta. A fost realizată selecţia celor şase autori din cadrul Rezidenţelor FILIT pentru autori români, program realizat în colaborare cu Teatrul „Luceafărul” din Iaşi. Textele scrise de autorii selectaţi la secţiunea „Dramaturgie” vor fi prezentate ca spectacole-lectură în cadrul celei de-a XI-a ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr (FITPT Iaşi, 4-11 octombrie 2018). Totodată, au fost selectaţi beneficiarii ediţiei din acest an a Rezidenţelor FILIT pentru traducători străini, precum şi traducătorii care vor participa la Atelierele FILIT pentru traducători.

FILIT este organizat de Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi şi finanţat de Consiliul Judeţean Iaşi.

Anul trecut, FILIT a însemnat 300 invitaţi, 100 evenimente, 30.000 de participanţi, 150 voluntari, 19 ţări participante, 32 rezidenţe de creaţie.

Despre FILIT, Gao Xingjian, laureat al premiului Nobel pentru Literatură, a spus: „Mi se pare un adevărat miracol pe care nu mi l-am putut imagina înainte să ajung aici”. Jeff Lindsay, creatorul celebrului personaj Dexter, a declarat: „Este cel mai bun festival la care am participat. Şi am fost la multe din întreaga lume. Este cel mai bine organizat şi pus la punct, a fost o experienţă minunată pentru mine”.

viewscnt

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.