Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Festivalul Naţional de Artă Naivă, cu aproape o sută de lucrări din toată ţara, la MTC

Agerpres
MTC

Asociaţia Artiştilor Naivi din România a vernisat joi, la Muzeul Ţării Crişurilor, expoziţia jubiliară a Festivalului Naţional de Artă Naivă, o manifestare culturală care a transformat Oradea în capitala artei naive contemporane din România.

"Festivalul Naţional de Artă Naivă a devenit deja, iată, la a zecea ediţie, un mic brand cultural al oraşului oraşului Oradea, un eveniment anual care aduce împreună la Oradea artişti talentaţi şi iubitori de artă din toată ţara. Aici este vorba, în primul rând, de emoţie. Când zâmbeşti, arta încetează să mai fie ermetică, se împrieteneşte cu tine. Arta naivă este un paradis al imaginaţiei. Fără constrângeri academice sau reguli rigide, artiştii naivi creează cu inima şi sufletul lor. Este o formă de artă care te duce în copilărie, într-o lume a basmelor şi a poveştilor, unde totul este posibil", a declarat preşedintele Asociaţiei Artiştilor Naivi din România, Mircea Stroe.

Printre autorii celor aproape o sută de lucrări expuse se regăsesc artişti naivi români care au mai participat în aceşti ani la festival: Salomeea Andronic, Mihai Vintilă, Catinca Popescu, Vasile Popovici, Ioan Măric, Camelia Constantin, Gheorghe Babeţ, Ioana Gheorghiu, Gheorghe Ciobanu, Paula Iacob, Cristian Bădilă, Lucica Ciobanu, Nicolae Pătru, Rodica Nicodin, Adrian Donisanu şi mulţi alţii.

"Mă bucur că am ajuns la ediţia a zecea, după ce a pornit la Muzeul Ţării Crişurilor şi a avut drept scop promovarea artiştilor care intră în categoria pictorilor naivi. Ce este important la această ediţie este faptul că lucrările expuse se apropie aproape exclusiv de lumea satului. După cum ştiţi, la origini, pictura naivă s-a născut la Brusturi, Hălmagiu, în judeţul Arad şi a avut ca tematică doar satul, viaţa de zi cu zi, muncile agricole, toate însă reprezentate cu multă bucurie, cu sinceritate, lucru ce se vede mai ales în cromatică. Şi în ediţia din acest an, cromatica deschisă, sinceritatea punerilor în pagină sunt într-adevăr exemplare", a declarat, pentru AGERPRES, criticul de artă Aurel Chiriac, fost director al Muzeului Ţării Crişurilor din Oradea.

Una dintre pictoriţele expozante, Lucica Ciobanu, din Iaşi, a apreciat organizarea acestui festival naţional, pentru care a trimis lucrări împreună cu soţul ei, Gheorghe Ciobanu, mai "expert" decât ea, după cum afirmă aceasta, de la care a învăţat să picteze.

"Eu locuiesc la ţară, m-am născut în sat şi sunt inspirată de tradiţii, de trecerea timpului, aşa am făcut un tablou cu toate cele patru anotimpuri. Nu ne limitează nimic în a ne exprima gândurile şi sentimentele. De la soţul meu am învăţat, să zic aşa, meserie la 50 de ani. Meşteşugul. Pe lângă el fiind, am mai fost influenţată, dar am luat-o apoi de capul meu ca să mă distanţez şi să fiu autentică", a spus, pentru AGERPRES, Lucica Ciobanu.

Cunoscut în ţară şi peste hotare pentru miile de lucrări, numeroase expoziţii şi albume, Gheorghe Ciobanu, din Bălţaţi, Iaşi, a intervenit în discuţie.

"Eu pictam şi ea îşi vedea de bucătărie, de curăţenie, de ordine şi disciplină cu copiii. Mă întreba: Bine, tu ai pictura, dar eu ce am? Adevărul e că ce câştigam eu pe pictură lua dânsa. Zice pentru una, pentru alta. Atunci i-am propus un târg: Eu te învăţ să pictezi şi din ce câştigi tu nu-ţi iau nimic. Dar din ce câştig eu, lasă-mi şi mie jumătate măcar. Gata, de acord! Dar credeţi că s-a ţinut de cuvânt? Abia am obţinut zece la sută, pentru un şpriţ, cu amicii. Până la urmă, am găsit soluţia când am izolat-o în atelier şi a început să zboare cu aripioarele ei. Azi vinde mai mult decât mine", a povestit, cu har de moldovean, pictorul octogenar.

Lângă lucrarea "Lumea satului", acesta şi-a mărturisit credinţa în Isus Cristos, care, la un moment dat, le-a cerut apostolilor săi: "Lăsaţi copilaşii să vină la mine şi nu-i opriţi, căci Împărăţia cerurilor este a celor ca ei".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.