DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Festivalul 'Unscene' din Miercurea Ciuc va prezenta spectacole de teatru şi filme realizate de studenţi ai universităţilor de artă din ţară

teatru

Spectacole de teatru şi filme realizate de studenţi ai universităţilor de artă din ţară sunt prezentate la ediţia pilot a festivalului "Unscene" din Miercurea Ciuc, care se desfăşoară în aceste zile, în organizarea Teatrului Municipal "Csíki Játékszín".

Directorul instituţiei culturale, Veress Albert, a precizat vineri, pentru AGERPRES, că la festival participă, cu 19 spectacole de teatru, studenţi de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj Napoca, Universitatea de Artă din Târgu Mureş, Universitatea de Vest din Timişoara şi Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" din Bucureşti, în vreme ce filmele sunt realizate studenţii din Cluj Napoca şi Bucureşti. De asemenea, la eveniment au fost programate workshopuri şi concerte, scrie Agerpres.ro.

"E primul nostru "copil", al echipei manageriale. Eu sunt foarte mândru de noi că am putut să realizăm acest festival într-un timp atât de scurt. Când am spus echipei că vrem să facem un festival în luna iunie, toată lumea a zis "sunteţi nebuni, nu se poate". Şi e un sentiment foarte plăcut că totuşi se poate, cred că echipa totuşi prinde un pic de încredere, de credinţă", a declarat Veress Albert.

La rândul său, consilierul artistic al teatrului din Miercurea Ciuc, regizorul Vladimir Anton, a declarat, pentru AGERPRES, că evenimentul s-a născut din dorinţa de a le oferi vizibilitatea unor artişti aflaţi la început de drum, într-o perioadă în care aceştia produceau spectacole, dar nu aveau unde să se exprime.

"Festivalul s-a născut atât încercând să venim în întâmpinarea unei necesităţi a studenţilor din diferite oraşe din România unde teatrele erau închise, într-un moment în care teatrul nostru era deschis. Şi dacă e ceva ce cred că ne-am adus aminte în pandemia asta este că avem permanentă şi constantă nevoie unii de alţii. Ori, faptul că aceşti oameni produceau spectacole dar nu aveau unde să se exprime, pentru orice om de teatru şi pentru orice manager cultural e o tragedie artistică, să joci fără să nu ai spectatori este, până la urmă, moartea teatrului. Şi, în acelaşi timp, atât conform barometrului cultural, studiu realizat anual, dar cât şi a informaţiilor pe care le culegem de la firul ierbii, din Miercurea Ciuc, există o cerere uriaşă aici de consum cultural de diferite feluri. Acest oraş are o capacitate de a asimila evenimente pe care noi trebuie permanent să muncim ca să o împlinim şi drumul e lung", a declarat regizorul Vladimir Anton, consilierul artistic al Teatrului "Csíki Játékszín".

Legat de numele festivalului, "Unscene", acesta a spus că a pornit de la nevoia tinerilor artişti de a fi văzuţi.

"Am căutat destul de mult numele festivalului. Am pornit de la o parabolă japoneză, care pune o întrebare simplă: "cântecul păsării din pădure, pe care nu-l aude nimeni, a existat sau nu?" Ori, această nevoie de a fi văzut, acest sentiment de a nu fi văzut, e o problemă a oricărui artist la debut şi e o mică soluţie pe care o încercăm să o dăm prin festival, această platformă unde totuşi dăm vizibilitate unor oameni care sunt foarte la început de drum", a explicat regizorul Vladimir Anton.

Evenimentul, care se va încheia duminică, a fost foarte bine primit de comunitatea din Miercurea Ciuc, spectacolele, care sunt atât în limba maghiară cât şi în limba română, jucându-se cu sala plină.

Echipa managerială deja creionează ediţia de anul viitor, pe care doresc să o extindă şi peste hotare, prin invitarea unor universităţi din străinătate, dar şi spre alte arte, cum ar fi muzică, arte plastice sau chiar arhitectură. De asemenea, se doreşte ca ediţia din 2022 să aibă şi un segment adresat liceenilor din Miercurea Ciuc, atât de limbă română cât şi de limbă maghiară.

"Componenta educaţională a acestui festival este pentru noi foarte importantă", a arătat regizorul Vladimir Anton.

Conform normelor privind combaterea pandemiei, spectacolele se joacă cu 70% din capacitatea sălilor, iar spectatorii poartă mască şi respectă distanţarea.

Ediţia pilot a Festivalului "Unscene" din Miercurea Ciuc a fost finanţată prin intermediul Fundaţiei "Bethlen Gábor" din Ungaria, dar şi cu sprijinul unor firme locale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.