Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Festivaluri dedicate căluşului în Slatina, Caracal şi în cinci comune, în săptămâna Rusaliilor

hellodambovita.ro
calusari

Judeţul Olt va fi din nou, în săptămâna Rusaliilor, centru al căluşului românesc, festivaluri de căluş cu tradiţie sau mai recente, cu sute şi chiar mii de participanţi, urmând să aibă loc în municipiile Slatina şi Caracal şi în comunele Dobroteasa, Tia Mare, Radomireşti, Poboru şi Vădastra, potrivit directorului Palatului Copiilor "Adrian Băran" Slatina, Iliuţă Brăileanu.

"Judeţul nostru şi-a câştigat, pe harta folclorică a lumii, locul de centru al căluşului românesc, bineînţeles deloc uşor, sunt ani şi ani de muncă a căluşarilor, a instituţiilor, sunt 50 şi ceva de ani la Caracal, 20 şi ceva de ani la Slatina, 10 - 15 ani la Dobroteasa şi alături de căluşari, alături de instituţii, am reuşit să aducem la această dimensiune căluşul românesc", a spus Brăileanu, miercuri, într-o conferinţă de presă.

Acesta a punctat că puternica tradiţie a căluşului şi dansurilor folclorice în judeţ este demonstrată şi de existenţa a 70 de formaţii şi ansambluri folclorice, potrivit Agerpres.

Evenimentele dedicate căluşului vor începe în ziua de 4 iunie, la Dobrotea, unde cete de căluşari vor dansa jocul tradiţional "în ţărână", respectiv în pieţe şi târguri, vor continua la Tia Mare (5 iunie), Radomireşti (7 iunie), Poboru (9 iunie), Vădastra (10 iunie), Caracal (11 iunie) şi se vor încheia cu Festivalul Naţional al Copiilor "Căluşul Românesc" ce va avea loc la Slatina în perioada 14 - 18 iunie.

În acest an, manifestările vor fi atât unele cu public şi participanţi numeroşi, la festivalul de la Slatina fiind aşteptaţi circa 2.000 de participanţi, cât şi unele mai restrânse, cete de căluşari urmând să danseze în gospodăriile localnicilor din comunele menţionate.

"O să începem cu concursul cetelor de căluşari de la Dobroteasa, care aduce căluşul în pieţe şi târguri aşa cum se juca pe vremuri, după care vor mai fi patru localităţi, Tia Mare, Radomireşti, Poboru şi Vădastra, unde copiii noştri, ca şi anii trecuţi, vor juca căluşul în curţile oamenilor. Iată-ne deci aducând căluşul şi în curţile oamenilor şi ultima zi, ziua de 11, vom fi la Caracal; firesc, căluşul se dansează şi la oraşe, aşa că îl aducem la oraş. La Caracal se va desfăşura Festivalul Căluşului Românesc, iar după Rusalii, în perioada 14-18 iunie, ne vom reîntâlni la Slatina cu gândul la generaţia de mâine, la Concursul Naţional Căluşul Românesc, care se va desfăşura la fel, la aceeaşi dimensiune, cu aproape 2.000 de participanţi", a spus Brăileanu.

Directorul Centrului de Cultură şi Artă Olt, Viorel Pintea, a menţionat că manifestările din comune sunt reunite în Festivalul Căluşului Oltenesc şi se constituie într-un proiect laborios, care "mişcă tot judeţul".

"Ne aflăm la cea de-a treia ediţie a proiectului Festivalul Căluşului Oltenesc, organizat de Consiliul Judeţean Olt prin Centrul Judeţean de Cultură şi Artă. Este un proiect laborios, un proiect care mişcă lumea în tot judeţul şi care ne face cinste şi onoare prin faptul că în istoria etnofolclorică judeţul Olt s-a impus ca patria căluşului. Deci aici este cea mai mare concentrare de localităţi, de tradiţii, de obiceiuri, de forme ale căluşului care s-au recunoscut la nivel mondial, nu numai la nivel naţional", a declarat Viorel Pintea.

La Caracal, festivalul de Căluş se va desfăşura în perioada 9 - 11 iunie şi va aduce în municipiu cete de căluşari din judeţele Olt, Argeş, Dolj, Vâlcea, Sibiu, precum şi două ansambluri folclorice din străinătate, din Serbia şi din Bulgaria.

Manifestările se vor încheia cu festivalul concurs de la Slatina, din perioada 14 - 18 iunie.

"Are 2.000 de de participanţi. Vom avea invitaţi din Botoşani, din Suceava, din Sibiu, Timiş, Tulcea, Brăila, Călăraşi, Argeş, bineînţeles cu formaţie de căluşari, Hunedoara şi formaţiile de căluşeri. În premieră pentru judeţul nostru avem un ansamblu folcloric din Germania, vor sosi miercuri seara şi vor pleca duminică dimineaţa. Păstrăm tradiţia la Slatina de a invita în fiecare an cât o formaţie din străinătate şi pentru colegii de la Centrul cultural şi pentru noi şi colegii mei instructori, să vedem pe viu ce similitudini ar fi între căluşul românesc şi jocurile pe care ni le prezintă invitaţii noştri din străinătate", a adăugat Brăileanu.

Festivalul de la Slatina este finanţat de la bugetul local al municipiului cu 80.000 lei şi cu 25.000 de Ministerul Educaţiei, prin Inspectoratul Şcolar Judeţean, iar Centrul de Cultură şi Artă va asigura trofeele, în valoare de 2.500 de lei.

Festivalul Căluşul Oltenesc este finanţat de la bugetul judeţului cu 65.000 lei, prin Centrul Judeţean de Cultură şi Artă.

Evenimentele sunt organizate de Palatul Copiilor Slatina, Centrul Judeţean de Cultură şi Artă Olt, Centrul Cultural "Radu Şerban" Caracal, Inspectoratul Şcolar Judeţean, primăriile Slatina, Caracal, Dobroteasa, Tia Mare, Radomireşti, Poboru şi Vădastra, sub egida Consiliului Judeţean Olt şi Ministerului Educaţiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.