Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fiat Chrysler mărește oferta pentru fuziune cu Renault

WRCB
Fiat Chrysler

Fiat Chrysler discută acordarea unui divident special grupului Renault şi a unor garanţii mai mari referitoare la păstrarea locurilor de muncă, pentru a convinge guvernul francez să susţină propunerea de fuziune a celor doi producători de automobile, au declarat surse apropiate discuţiilor, transmite Reuters potrivit news.ro

Oferta îmbunătăţită, dacă va fi oficializată şi acceptată, ar include stabilirea sediului central operaţional în Franţa şi acordarea unui loc în consiliul de administraţie statului francez, au declarat duminică două persoane apropiate situaţiei.

Shawn Morgan, purtător de cuvânt al FCA, a refuzat să comenteze. Guvernul francez, care deţine o participaţie de 15% la Renault, a refuzat să comenteze. Un purtător de cuvânt al Renault nu a răspuns solicitărilor de comentarii.

Grupul italo-american FCA este implicat în negocieri intense cu Renault şi cu guvernul francez pentru oferta de fuziune în valoare de 35 de miliarde de dolari, pe care a făcut-o lunea trecută în vederea formării unui al treilea mare producător auto din lume.

Concesiile discutate nu sunt definitive şi depind şi de alte aspecte ale unui acord de compromis, au avertizat sursele.

Propunerile măresc şansele ca planul de fuziune să fie aprobat de board-ul Renault, în care statul francez are doi reprezentanţi. Board-ul se va reuni din nou marţi.

Unii analişti şi lideri din industria franceză şi-au exprimat îndoiala în privinţa economiilor de costuri avute în vedere prin fuziune, de circa 5 miliarde de euro pe an (5,6 miliarde dolari) şi dacă propunerea reprezintă un acord corect pentru acţionarii Renault.

Un divident acordat Renault ar îmbunătăţi evaluarea, echilibrând un divident de 2,5 miliarde de euro propus acţionarilor FCA. Sursele nu au oferit alte informaţii legate de acest posibil dividend.

Planul de fuziune prezentat luni prevede ca o companie holding înregistrată în Olanda să deţină cei doi producători auto, iar drepturile de proprietate asupra acesteia să fie împărţite în mod egal de FCA şi Renault, după plata dividendului special.

FCA propusese ca sediul operaţional al noului grup să fie stabilit într-un oraş neutru, cel mai probabil Londra, dar acum a indicat că este dispus să accepte ca acest sediu să fie în apropierea Parisului, îndeplinind o condiţie majoră a guvernului francez, au spus cele două surse.

Este probabil ca guvernul francez sî primească şi un loc în board-ul directorilor, pentru a reflecta o participaţie de 7,5% la compania nou formată.

Nissan, a cărui participaţie de 15% la Renault prin intermediul alianţei cu acesta, va primi o participaţie diluată de 7,5% la noul grup şi un loc în board-ul directorilor, potrivit planului dezvăluit pe 27 mai.

Garanţiile de păstrare a locurilor de muncă din producţie şi de la centrele industriale vor fi extinse de la doi ani la patru ani, au adăugat sursele.

Guvernele Franţei şi Italiei susţin în principiu fuziunea, dar relaţiile complicate dintre acestea ar putea deturna acordul, dacă una dintre părţi se va simţi dezavantajată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.