Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FIFA și-a reînnoit acordul cu Asociația Europeană a Cluburilor

Evening Standard
UEFA

Federaţia internaţională de fotbal (FIFA) şi-a reînnoit luni acordul cu puternica Asociaţie Europeană a Cluburilor (ECA) până în 2030, un pas important în condiţiile unui calendar internaţional tot mai aglomerat, dar cu mai mulţi bani prevăzuţi pentru cluburi, informează AFP.

Semnat cu ocazia celei de-a 29-a Adunări Generale a ECA de la Budapesta, acest memorandum "întăreşte relaţia" dintre cele două organizaţii, "aducând stabilitate pe termen lung fotbalului naţional şi de club", conform unui comunicat, conform Agerpres.

Concret, cluburile care îşi pun jucătorii la dispoziţia echipelor naţionale vor primi o indemnizaţie mai mare din partea FIFA, de 355 de milioane de dolari (329 de milioane de euro) începând cu Cupa Mondială din 2026 - care va creşte de la 32 la 48 de selecţionate -, faţă de 209 milioane de dolari (193 de milioane euro) pentru ediţiile din 2018 şi 2022.

În schimb, cluburile europene, care recrutează aproape toţi cei mai buni jucători de pe planetă, se angajează să "respecte până în 2030 calendarul internaţional al meciurilor", aprobat de executivul FIFA pe 14 martie.

Acest sprijin promite să fie crucial pentru conducătorul fotbalului mondial, Gianni Infantino, reales pe 16 martie fără opoziţie pentru un nou mandat valabil până în 2027 şi care intenţionează să extindă dominaţia FIFA atât la nivelul echipelor naţionale, cât şi la nivel de club.

Pe lângă extinderea Cupei Mondiale masculine la 48 de echipe, Infantino intenţionează să introducă o Cupă Mondială a Cluburilor care să aibă loc din patru în patru ani, cu 32 de echipe participante, începând din 2025, care se va adăuga unui meci anual între câştigătoarea Ligii Campionilor europeni şi cea a unui mini-turneu intercontinental.

Totuşi, dacă această nouă competiţie la nivel de cluburi nemulţumeşte organizaţii precum UEFA, care deplânge saturaţia calendarului şi riscul crescut de accidentări, ECA şi-a adus luni "sprijinul" său, precum şi faţă de crearea unei viitoare Cupei Mondiale a Cluburilor feminine.

Acordul semnat la Budapesta "recunoaşte rolul central al cluburilor în fotbalul mondial şi garantează că acestea sunt reprezentate corespunzător în procesele de luare a deciziilor în chestiuni care le privesc", a subliniat Nasser Al-Khelaifi, preşedintele ECA, al clubului Paris Saint-Germain şi al grupului media BeIN.

Liderul din Qatar a mai anunţat că FIFA şi ECA urmează să-şi "aprofundeze relaţiile de lucru" în privinţa noii Cupe Mondiale a Cluburilor, "inclusiv la nivelul aspectelor sportive şi comerciale ale ediţiei din 2025" şi "gestionarea drepturilor" pentru ediţiile următoare, după modelul co-managementului ECA şi UEFA în competiţiile europene la nivel de cluburi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.