Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fiica fostei președinte Violeta Chamorro, posibilă contracandidată a preşedintelui Ortega, este vizată de o anchetă pentru spălare de bani

operationworld.com
Nicaragua

Guvernul nicaraguan a deschis o anchetă care o vizează pe o opozantă şi posibilă contracandidată serioasă a preşedintelui Daniel Ortega la alegerile din noiembrie, Cristiana Chamorro, acuzată de spălare de bani, transmit dpa şi AFP.

Acuzaţiile împotriva Cristianei Chamorro, fiica fostei preşedinte Violeta Barrios Chamorro, survin la două zile după ce tribunalul electoral, dominat de susţinătorii lui Ortega, a scos deja din cursa electorală o coaliţie de opoziţie condusă de Partidul Restauraţiei Democratice (PRD, evanghelic), precum şi Partidul Conservator (de dreapta), cel mai vechi din ţară, potrivit agerpres.ro.

Daniel Ortega, un fost revoluţionar, se află la conducerea ţării din anul 2007 şi vizează în noiembrie un al patrulea mandat consecutiv. Soţia sa, Rosario Murillo, este acum vicepreşedinte.

Cristiana Chamorro, care nu este afiliată vreunui partid politic, aspiră să reprezinte un front unit al opoziţiei la alegerile din noiembrie, chiar dacă nu este deocamdată în mod oficial candidată. Potrivit unui sondaj Gallup, ea beneficiază de sprijinul a peste 13% dintre alegători, scor care o plasează înaintea celorlalţi aspiranţi ai opoziţiei la preşedinţie. În Nicaragua, orice persoană vizată de o anchetă penală are interdicţie de a candida.

Ministerul de Interne a convocat-o joi pe Chamorro pentru presupuse nereguli din perioada 2015-2019 în gestionarea finanţelor fundaţiei ce poartă numele mamei sale, preşedintă a Nicaraguei între 1990 şi 1997.

Potrivit unui comunicat oficial, fundaţia, care a fost nevoită să se închidă în februarie din cauza unor restricţii de ordin legal în ce priveşte finanţarea organizaţiilor societăţii civile, 'şi-a încălcat în mod grav obligaţiile' şi există 'indicii clare de spălare de bani'.

'Mi se pare că este o acuzaţie macabră, parte a monstruozităţii pe care acest regim o pune la cale pentru a-i împiedica pe cetăţeni să lucreze pentru Nicaragua şi, în cele din urmă, să ne împiedice să votăm liber în noiembrie', a declarat Chamorro pentru media locale după audiere.

Între timp, fratele său, jurnalistul Carlos Chamorro, a afirmat că poliţia a 'percheziţionat în mod ilegal' sediul cotidianului de opoziţie El Confidencial, condus de el, şi a reţinut un cameraman, eliberat după şapte ore.

Nicaragua se află încă sub efectele crizei deschise în 2018 de manifestaţiile care reclamau plecarea lui Ortega de la putere. Manifestaţiile au fost înăbuşite în sânge, cu un bilanţ de peste 300 de morţi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.