Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fiji, amenințat de valuri uriaşe produse de ciclonul Yasa

blacknews.ro
Fiji

Locuitorii din zonele costiere ale statului insular Fiji, situat în Oceanul Pacific, au fost îndemnaţi joi să se refugieze în regiuni mai înalte din cauza apropierii ciclonului tropical Yasa, care ar putea să producă valuri cu înălţimi de până la 16 metri, informează AFP, potrivit AGERPRES.

Acest ciclon de categorie 5 - cea mai înaltă treaptă pe scara Saffir-Simpson - continuă să crească în intensitate în timp ce se îndreaptă spre arhipelagul Fiji, însoţit de rafale ce ating viteze de până la 325 de kilometri pe oră.

Ciclonul Yasa urmează să atingă uscatul joi după-amiază, însă numeroase regiuni din aceste insule cu o populaţie de aproape 900.000 de locuitori sunt deja inundate, provocând blocarea străzilor şi izolarea comunităţilor locale.

"Vânturi violente ar trebui să bată mai multe ore înainte de trecerea ochiului ciclonului pe deasupra arhipelagului. Sătenii trebuie să se aştepte la valuri care pot atinge înălţimea de 16 metri", au avertizat reprezentanţii Oficiului pentru situaţii de urgenţă.

Citește și: CTP amendă usturătoare pentru jignirile aduse Bisericii Ortodoxe Române

Centre de primire au fost amenajate în acest scop, şcolile sunt închise, iar transporturile întrerupte.

În capitala ţării, Suva, străzile erau complet goale joi dimineaţă, în aşteptarea ciclonului. "Seamănă cu un oraş-fantomă. Acum situaţia e calmă, dar ne sperie, pentru că ştim ce va urma", a declarat pentru AFP un locuitor din acest oraş.

Agenţia meteorologică Weatherwatch, cu sediul în Noua Zeelandă, a precizat că Fiji se află "chiar în vizorul" acestui ciclon.

Potrivit aceleiaşi agenţii, ciclonul Yasa riscă să aibă un impact mai puternic decât ciclonul Harold, tot de categorie 5, care a provocat haos în Insulele Solomon, dar şi în Vanuatu, Fiji şi Tonga.

Cea mai violentă furtună raportată în Fiji a fost ciclonul Winston, care a provocat 44 de decese în februarie 2016 şi pagube materiale în valoare de 1 miliard de dolari.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.