Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Filippo Grandi, reprezentant al ONU, face presiuni asupra țărilor europene de reinstalare a refugiaților pentru a urgenta procedurile de primire

NBC News
refugiati

Înaltul Comisar al ONU pentru refugiaţi, Filippo Grandi, a cerut miercuri ţărilor europene să accelereze procedurile de plecare din ţările de tranzit a refugiaţilor pe care au decis să îi primească pe teritoriul lor, relatează AFP, preia Agerpres.

"Am avut numeroase oferte de reinstalare" de refugiaţi de la "numeroase ţări europene", însă "ceea ce mă îngrijorează este lentoarea cu care se pun în aplicare plecările", a spus Filippo Grandi într-o conferinţă de presă la Niamey, în Niger, cu ocazia Zilei mondiale a refugiatului.

Grandi a ajuns marţi în Niger venind din Libia, de a unde a adus grupuri de refugiaţi blocaţi în această ţară.

"Aştept de la ţările de reinstalare (din Europa) ca procedurile să fie mai rapide, mai eficiente, mai frecvente", a cerut el.

Vezi și: Ambasadoarea SUA la ONU acuză mai multe organizații internaționale pentru susținerea Rusiei și Chinei în Consiliul drepturilor omului

Grandi a salutat acordul dintre Înaltul Comisariat al ONU pentru refugiaţi (UNHCR) şi Niger pentru ca aceasta să servească drept ţară de "tranzit" pentru persoanele refugiate "vulnerabile" şi care trăiesc în principal în tabere de "detenţie" libiene.

Însă "este nevoie ca aceşti oameni să plece din Niger" pentru "a nu rămâne acolo prea mult timp", a explicat el. Or, în şase luni doar 200 de persoane au plecat din Niger, în timp ce alte 1.200 abia au ajuns din Libia, a adăugat el.

Statele europene invocă "necesitatea întăririi vigilenţei de-a lungul coastelor libiene" şi "este dreptul lor", dar în acest caz "inevitabil vor exista oameni care se vor afla în situaţii extrem de dificile în Libia", a mai atras atenţia Grandi.

Libia este o ţară de destinaţie şi de tranzit spre coastele europene pentru mii de migranţi africani, care profită de instabilitatea politică din această ţară.

Liderii a zece ţări europene se vor reuni duminică la Bruxelles pentru a discuta despre "soluţii europene" la provocarea reprezentată de migraţie, printre care o înăsprire a obligaţiilor impuse solicitanţilor de azil pentru a aplana tensiunile între statele membre.

Joi, Filippo Grandi va vizita centre de primire de refugiaţi de la Agadez, în nordul Nigerului, mare zonă de tranzit pentru migranţi cu destinaţia Libia şi Europa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.