Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Filmele românești cuceresc Olanda

film

Festivalului filmului european începe joi la De Balie Amsterdam, având în program difuzarea la 4 iunie a filmelor românești ''Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii'', de Cătălin Mitulescu (2006), și ''4 luni, 3 săptămâni și 2 zile'', de Cristian Mungiu (2007).

Aceste proiecții sunt organizate de ICR Bruxelles, rețeaua institutelor culturale europene Eunic Olanda, cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene, al Biroului de informare al Parlamentului European din Olanda și al Centrului de informare Europa Creativă.

În ziua de închidere a festivalului, actorul român Levente Molnár va prezenta lungmetrajul maghiar ''Son of Saul'', de László Nemes (2015), câștigătorul premiului Oscar 2016 pentru cel mai bun film într-o limbă straină, la cinematograful Lantaren Venster din Rotterdam. Proiecția filmului ''Son of Saul'' este realizată în colaborare cu Ambasada Ungariei la Haga.

ICR Bruxelles susține prezența în festival a regizorului Cătălin Mitulescu și a actorului Levente Molnár.

''Încă rememorăm moștenirea perioadei ceaușiste în diversele ei forme. Filmul este o tragicomedie cu nuanțe de absurd și sublim care transmite emoția acelor vremuri și dă spectatorilor imaginea întipărită în sufletul a mii de tineri emigranți români, în încercarea lor de a-și găsi un rost departe de țară. Filmul vorbește despre cei care au avut curajul să se opună dictaturii, dar și despre cei care au tăcut și au îndurat, pentru binele copiilor lor'', declară regizorul Cătălin Mitulescu.

''Son of Saul'' este pur și simplu un film necesar, iar șansa de a participa la acest proiect împreună cu oameni care știu, vor și pot să realizeze ceva în domeniul cinematografiei este întotdeauna specială. Dacă am reușit noi, actorii ceva, este să nu ruinăm visul regizorului, care a dedicat ani din viață acestui proiect'', declară Levente Molnar pentru ICR Bruxelles.

Proiectul face parte din strategia ICR de promovare a cinematografiei românești în spațiul Benelux și susține prezența profesioniștilor români la manifestările cu dimensiune europeană.

Festivalul internațional al filmului european, care se desfășoară în perioada 2—5 iunie, este o manifestare care reunește peste 30 dintre cele mai apreciate pelicule europene în opt orașe din Olanda.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.