Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Filmul atacului armat de pe Aeroportul din Chișinău. Poliţia infirmă informaţia că un pasager ar fi fost rănit

Captură video
atac aeroport chisinau

Şeful Inspectoratului General al Poliţiei din Republica Moldova, Viorel Cernăuţeanu a declarat că nu este adevărat că o persoană a fost rănită în atacul de la Aeroportul Chişinău. Precizarea a venit la o zi după ce premierul Dorin Recean a menţionat că pe lângă cele două persoane care au fost ucise în timpul atacului, un pasager a fost, de asemenea, rănit şi i se acorda asistenţă medicală, relatează newsmaker.md.

Sâmbătă, Viorel Cernăuţeanu şi procurorul-general interimar Ion Munteanu au susţinut un briefing de presă în care au relatat despre cum a avut loc atacul de la Aeroport. În cadrul briefingului, Cernăuţeanu a fost întrebat dacă cunoaşte detalii în legătură cu starea pasagerului rănit, despre care anunţase prim-ministrul.

“Nu este nicio persoană care s-a adresat după ajutor medical. Aceasta o confirm repetat, la moment. Personal ţin legătura cu instituţiile medicale, mi s-a confirmat în repetate rânduri. Inclusiv şi înainte de a veni în faţa dvs. am luat, iarăşi, legătura cu serviciile medicale, nu s-a adresat nicio persoană, alta decât atacatorul supus asistenţei medicale. Alte persoane nu au fost afectate prin careva leziuni”, a declarat şeful IGP din R. Moldova.

Potrivit şefului IGP, atacatorul a ajuns la Aeroportul Chişinău cu o cursă avia Istanbul-Chişinău la ora 14:48. La ora 15:10, Poliţia de Frontieră a demarat procedura de procesare a documentelor pasagerilor rutei respective, iar la 15:21 au început să fie verificate actele agresorului. Ulterior, acestuia i s-a comunicat că are accesul interzis pe teritoriul Republicii Moldova şi el a fost izolat.

După aproape două ore, la 17:13, în Zona de aşteptare, a avut loc atacul. Şeful IGP a declarat că agresorul i-a aplicat o lovitură poliţistului de frontieră Serghei Munteanu, i-a luat arma din dotare, după care l-a împuşcat mortal atât pe el cât şi pe agentul de securitate Igor Ciofu.

La rândul său, procurorul-general Ion Munteanu a declarat că poliţistul de frontieră a fost luat prin suprindere de lovitura agresorului.

Persoana a devenit efectiv în jumătate de secundă agresivă. Poliţistul a fost lovit pe neprins de veste. Poliţistul nu s-a aşteptat la o asemenea reacţie. Aparent după mişcări şi după comportamentul persoanei este vorba de o persoană pregătită fizic bine, cel puţin asta putem concluziona din imaginile pe care le-am vizionat personal. Cu toate astea, nu avem careva informaţii că ar fi afiliat vreunei grupări militare”, a menţionat acesta.

Apoi, potrivit şefului Poliţiei, la ora 17:15 un echipaj al Inspectoratului Naţional de Securitate Publică (INSP), care se afla în raza aeroportului, a intervenit. Doi angajaţi ai INSP au intrat într-un schimb de focuri cu atacatorul, iar acesta s-a baricadat. Cernăuţeanu a menţionat că, în acest timp, toate persoanele din Aeroport au fost evacuate şi nimeni a fost luat ostatic, după cum se vehiculase anterior.

Ulterior, la ora 17:18 au fost declanşate operaţiunile speciale conform protocoalelor stabilite, nu doar pentru teritoriul aeroportului, dar şi pe întreg teritoriul Republicii Moldova la acea etapă.

„La orele 17:30 de fapt toate grupele de reacţionare şi documentare erau la ajunse la Aeroport. Şi aici nu mă refer doar la grupele de documentare ale Poliţiei. Au ajuns şi colegii de la Serviciile de Urgenţă (IGSU). În mod special, la orele 17:30 deja erau câteva echipaje ale ambulanţei venite la faţa locului. În acelaşi timp, au ajuns toţi conducătorii instituţiilor de forţă”, a spus Cernăuţeanu.

Potrivit şefului IGP, între 17:30 şi 17:50 s-au derulat două operaţiuni în paralel. Grupa de asalt a documentat şi a stabilit procedurile de asalt pentru sediul aeroportului. În acelaşi timp, grupul de negociatori a încercat să negocieze cu atacatorul.

„Grupa de negociatori a încercat să intre în negociere cu persoana în cauză pentru a stabili anumite lucruri, unde clar că a fost refuzul şi inclusiv a fost şi afirmaţia că nu mai este nimeni în viaţă pe interior, dar acest lucru era deja fixat şi văzut de colegii care erau la supraveghere video. Că într-adevăr persoanele nu se mişcă, colegii noştri care erau pe interior”, a menţionat Viorel Cernăuţeanu.

Ulterior, brigada de poliţie cu destinaţie specială FULGER a intervenit pentru a captura atacatorul.

„Grupa de asalt a intervenit, de fapt, durata intervenţiei a fost de 2 minute şi 30 de secunde. În momentul intervenţiei, la fel, agresorul a atacat şi în colegii noştri de la grupa de asalt, care a intervenit pentru reţinerea persoanei. Bineînţeles că au fost schimburi de focuri şi persoana a fost rănită. Unica persoană care, în urma intervenţie, a fost rănită a fost doar persoana în cauză, atacatorul care i-a omorât pe cei doi colegi de ai noştri”, a explicat Cernăuţeanu.

Şeful IGP a declarat că atacatorul nu se afla în baza de date a niciunei reţele de căutare internaţionale. Potrivit lui Cernăuţeanu, autorităţile naţionale le-au apelat pe cele din Tadjikistan şi atunci li s-a comunicat că bărbatul era căutat pentru răpirea unei persoane.

Un cetăţean din Tadjikistan a tras focuri de armă la Aeroprtul Internaţional Chişinău, în seara de 30 iunie, după ce i-a fost refuzată intrarea în ţară. La scurt timp, agresorul a fost capturat de brigada de poliţie cu destinaţie specială FULGER. Acesta a fost rănit şi, în prezent, se află în stare gravă la spital. În urma atacului, poliţistul de frontieră Serghei Munteanu şi angajatul din securitatea aeroportuară Igor Ciofu au fost omorâţi.

Pe 1 iulie, Procuratura Generală din Duşanbe a emis un comunicat în care a menţionat că atacatorul de la Aeroportul Chişinău este Rustam Asharov, originar din Tadjikistan. Acesta era căutat pentru implicare în răpirea prim-vicepreşedintelui unei bănci din Duşanbe. PG din Tadjikistan afirmase, inclusiv, că, în timpul atacului de la Aeroportul Chişinău, bărbatul luase şi ostatici.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.