Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Filmul Calea laptelui, de Dumitru Budrala, proiecţie-eveniment la Astra Film Festival

astrafilm.ro
astra film

Filmul „Calea laptelui” (work-in-progress), de Dumitru Budrala, care prezintă universul transhumanţei, va fi proiectat publicului Astra Film Festival, în prezenţa personajelor principale, vineri seara, de la ora 18.00, la Sala Thalia din Sibiu, potrivit news.ro.

După proiecţie, va urma dialogul între public şi Dumitru Budrala, la care vor participa Pătru, Petrică şi Maria, personajele principale ale filmului. Discuţia va fi moderată de Mihaela Miroiu. Detalii şi bilete: https://www.astrafilm.ro/ro/2023/film/calea-laptelui.

Filmul documentar „Calea Laptelui” arată secretele şi provocările fabuloasei lumi a păstoritului transhumant, aşa cum se desfăşoară ea în secolul vitezei şi al tehnologiei. A duce turme cu sute de oi de la şes la munte primăvara, şi de la munte la şes în prag de iarnă poate părea astăzi anacronic, dar sunt oameni, câţiva, pentru care acesta este cel mai firesc stil de viaţă.

„Gândiţi-vă că păstorii din Transilvania ajungeau cu turmele lor  până în Bărăgan, în Dobrogea, chiar în Crimeea sau în Moravia. Transhumanţa a fost unul dintre cele mai fascinante, mai spectaculoase şi mai filozofice lucruri, iar Pătru, Petrică şi Maria sunt personaje extraordinare, pe care mă bucur că am ocazia să vi le arăt”, a declarat regizorul Dumitru Budrala.

Filmul urmăreşte o familie de ciobani în care fiecare membru, de la mic la mare, participă după măsură: între adunatul fânului, mulsul şi tunsul oilor, meşteşugul brânzei, curăţenia, paza, fiecare are rolul său. Capul familiei este baci de-o viaţă, om dur, dintr-o bucată, care a avut partea lui de înfruntări cu urşi sau lupi, dar care ştie şi a vorbi blând şi tandru cu cei mai mici miei din stână. Are noroc: unul dintre fiii săi i-a moştenit pasiunea pentru oierit şi va duce mai departe această tradiţie. Pentru câte generaţii, însă, nu se ştie: vremea şi vremurile se schimbă şi pare că transhumanţa e din ce în ce mai puţin atrăgătoare pentru tinerii care sunt mai degrabă tentaţi de viaţa şi obiceiurile moderne.

Tema transhumanţei este bine reprezentată la ediţia aniversară 30 de ani de Astra Film Festival, expoziţia multimedia „Transhumanţa”, din Piaţa Mare, fiind deja unul dintre punctele de atracţie ale festivalului.

Astra Film Festival Sibiu, lansat în 1993 ca proiect inovator, este unul dintre cele mai importante festivaluri de film de non-ficţiune din Europa. Aflat sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României, festivalul este organizat de Astra Film, CNM Astra şi Fundaţia Astra Film, având ca partener strategic Ministerul Culturii, cu sprijinul Consiliul Judeţean Sibiu, al Centrului Naţional al Cinematografiei, al Institutului Cultural Român, al Consulatului Republicii Federale Germania la Sibiu şi al Uniunii Cineaştilor. Evenimentul este cofinanţat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.