Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Filmul ’Femeie în război’ a câştigat Premiul LUX 2018, decernat de Parlamentul European

Parlamentul European

Filmul „Femeie în război”,o coproducţie Islanda/ Franţa/ Ucraina, a câștigat a 12-a ediţie a Premiului de Film LUX, conform anunţului Președintelui Parlamentului European Antonio Tajani.

Preşedintele Tajani i-a felicitat pe cei 3 finalişti şi a declarat:

„Sunt extrem de mândru de competiţia nostră de film, dedicată din 2007 producțiilor cinematografice europene, axate pe teme fundamentale pentru Uniunea Europeană: universalitatea valorilor europene, integrare și toleranță și apărarea diversității culturale. Acordarea Premiului LUX nu a fost niciodată atât de dificilă ca în acest an. Nominalizările în concurs au fost extraordinare, atât din punctul de vedere al originalității, cât și al relevanței subiectelor pe care le acoperă.

Filmele finaliste abordează trei teme-cheie pentru viitorul Europei: riscurile asociate cu naționalismul extrem, necesitatea de a acţiona urgent pentru salvarea mediului și nevoia de a găsi răspunsuri coerente și coezive la problema migrației. Diferite ca stil și subiect, aceste filme au un punct important în comun: spun poveştile unor femei puternice care sunt hotărâte să schimbe status-quo-ul.”

Preşedintele a adăugat:

„În numele Parlamentului European, aș dori să mulțumesc regizorilor și scenariştilor prezenți, precum și tuturor celor care au contribuit la realizarea acestor filme și la succesul acestei ediții a Premiului LUX. Prin prezentarea unor puncte de vedere noi şi personale asupra Europei noastre, aţi contribuit în mod semnificativ la dezbaterea politică care are loc în fiecare zi în această instituție.”

„Femeie în război” (Kona fer í stríð), al regizorul islandez Benedikt Erlingsson, este un film politic, o saga feministă și o fabulă, care povestește despre o femeie care este profesoară de muzică și care trăiește o viață dublă ca activist pasionat de mediu. Ea îşi vede convingerile politice contestate, atunci când planurile ei de a adopta un copil devin realitate.

Celelalte două filme finaliste pentru premiul 2018 au fost: Cealaltă parte a tuturor lucrurilor-regizor Mila Turajlić şi Styx- regizorul Wolfgang Fischer (Germania-Austria).

O conferință de presă cu vicepreședintele Parlamentului European, Evelyne Gebhardt (S&D, DE), Președintele Comisiei CULT, Petra Kammerevert (S&D, DE) și regizorii celor trei filme se desfășoară miercuri, 14 noiembrie, la Strasbourg la ora 16.00 (ora României).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.