Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Filmul flagrantului delict executat de DNA Cluj în cazul vicepreședintelui CJ Suceava - Plicuri cu 40.000 de euro luate `în liniște` și puse într-un sertar

stirisuceava.net
cristinel cretu

Vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, a fost deferit justiției de anchetatorii DNA de la Cluj, la finele lunii mai, pentru fapte de luare de mită și trafic de influență, după ce ar fi primit plicuri cu zeci de mii de euro mită de la oameni de afaceri, iar STIRIPESURSE va prezenta detaliile din dosarul anchetatorilor anticorupție.

În rechizitoriul acestora, transmis Tribunalului Suceava, se arată că în cursul lunii decembrie 2020, inculpatul Crețu Silviu-Cristinel, în calitate de vicepreședinte al Consiliului Județean Suceava, ar fi primit, de la administratorul unei societăți comerciale, suma de 40.000 euro, lăsându-l să creadă că va interveni pe lângă persoanele din cadrul Consiliului Județean Suceava cu atribuții de decizie în derularea contractelor de reabilitare de drumuri, astfel încât derularea a două acorduri contractuale încheiate de instituție cu o asociere la care firma omului de afaceri este parte să decurgă fără impedimente.

Aceste demersuri ar fi avut loc in contextul unor neînțelegeri intre autoritatea județeană Suceava beneficiara proiectului si asocierea din care face parte firma omului de afaceri, iar contractele de lucrări vizau reabilitarea unor loturi din cadrul Proiectului regiunea nord-est axă rutieră strategică 1: Iași-Suceava.

Într-un context diferit, la data de 16 martie 2022, în calitate de vicepreședinte al Consiliului Județean Suceava, având atribuții de coordonare a Direcției județene de Drumuri și Poduri Suceava, ar i-ar fi pretins aceluiași om de afaceri o sumă de bani, neindividualizată, pentru desfășurarea fără impedimente a unui acord cadru având ca obiect lucrări de reparații pe drumurile județene, pe timp de vară și iarnă, acord încheiat de o asociere la care firma omului de afaceri era parte.

Ulterior, la data de 29 martie 2022, inculpatul ar fi precizat care este suma pretinsă, respectiv 40.000 euro, bani primiți de inculpat la data de 4 aprilie 2022, când a fost prins în flagrant.

În vederea confiscării speciale, s-au dispus măsuri asiguratorii asupra unor bunuri imobile deținute de inculpat.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Suceava cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

„Discuții” și Denunțuri

„La data de 30.03.2022 a fost înregistrat la DNA-Serviciul teritorial Cluj denunțul oral formulat de către (....), administratorul SC (....) SRL.

Acesta a sesizat faptul că în urma unei proceduri de achiziție publică organizată de Consiliul Județean Suceava în cursul lunii noiembrie 2019, având 3

ca obiect execuția de lucrări de reabilitare drumuri județene, SC (....) SRL (în asociere cu alte societăți comerciale) a fost declarată câștigătoare. Ulterior, între autoritatea publică județeană și sus-scrisa societate comercială s-a încheiat contractul de execuție de lucrări. Lucrările au fost demarate în vara anului 2020 pentru cele două loturi.

Potrivit celor susținute de denunțător, execuția lucrărilor a scos în evidență neconcordanțe majore între planșele din proiectul tehnic și realitatea din teren, aspect care a condus la o serie de probleme și discuții cu reprezentanții beneficiarului. Din acest motiv plățile s-au efectuau cu întârziere și, deși a purtat discuții cu decidenții pentru rezolvarea acestor probleme, nu a ajuns la un rezultat pozitiv.

Denunțătorul a susținut că, în acest context, a avut discuții cu (....), administratorul SC (....) SRL, societate care face parte din asocierea cu SC (....) SRL. Acesta i-a sugerat să aibă o „discuție” cu Crețu Cristian ( identificat de organul de urmărire penală ca fiind Crețu Silviu-Cristinel), vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, conjunctură în care să îi ofere acestuia un „bonus””, se arată în documentul citat.

„Nepregătit” financiar

„Conform celor declarate de (....), i-a transmis lui (....) că nu este pregătit, ne având la el bani, fapt pentru care a mers acasă, însoțit de (....) său, de unde a luat suma de 40.000 euro, pe care a introdus-o în două plicuri și s-au întors la sediul Consiliului Județean Suceava. El singur a urcat în biroul lui Crețu Silviu- Cristinel, unde era așteptat de acesta și i-a lăsat plicurile cu bani, pe care susnumitul le-a luat fără a spune nimic și le-a introdus într-un sertar situat în partea stângă a biroului.

(....) a precizat că nici după remiterea sumei de bani nu a constatat o îmbunătățire a situației, iar disfuncționalitățile generate de întârzierile la plată au creat mari probleme firmelor care formau asocierea executantului, motiv pentru care s-a decis rezilierea unilaterală a contractului de execuție de lucrări de reabilitare drumuri (n.a. acordurile contractuale). După rezilierea unilaterală a contractului, Consiliul Județean Suceava, deși, potrivit susținerii denunțătorului, avea obligația să restituie toate instrumentele de garantare pentru garanția de bună execuție și pentru garanția de rețineri monetare, a procedat la executarea silită a acestor garanții.

(....)

La data de 01.04.2022, în biroul vicepreședintelui Consiliului Județean Suceava, Crețu Silviu-Cristinel, a avut loc o întâlnire a acestuia cu denunțătorul, context în care acesta i-a adus la cunoștință că datorită unor probleme financiare nu i-a adus suma de bani, astfel cum se înțeleseseră anterior. S-a stabilit ca întâlnirea să aibă loc în data de 04.04.2022.

La data de 04.04.2022, (....) i-a remis suma de 40.000 euro

vicepreședintelui Consiliului Județean Suceava, Crețu Silviu-Cristinel. Remiterea sumei de bani a avut loc în jurul orei 10:10-10.20 în biroul lui Crețu Silviu- Cristinel, situat în clădirea unde își desfășoară activitatea Consiliul Județean Suceava”, au mai notat anchetatorii DNA în dosarul transmis judecătorilor suceveni.

Căutat „la piele„ după flagrant

Este de amintit că la data la care anchetatorii DNA au descins în sediul în care îți desfășura activitatea vicepreședintele CJ Suceava acesta a fost percheziționat corporal de către ofițerii anticorupție, și invitat afară din biroul în care a primit suma de bani.

Procurorii și polițiștii au obținut pe loc mandate de percheziție a biroului dar și a locuinței lui Crețu, iar în biroul acestuia au găsit banii primiți de acesta de la denunțător.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.