Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Filmul Ivana cea Groaznică a câștigat marele premiu la Zagreb Film Festival

Phoenix
cinema

Producţia româno-sârbă „Ivana cea Groaznică”, regizată de Ivana Mladenović, a câştigat, sâmbătă seară, trofeul Golden Pram pentru cel mai bun lungmetraj, în valoare de 4.000 de euro, la cea de-a 17-a ediţie a Zagreb Film Festival, relatează News.ro.

Citește și: Active Watch, plângere la CNCD și CNA după declarația Liei Olguța Vasilescu: 'În spatele acestor vorbe băltesc ura și iresponsabilitatea'

Juriul competiţiei de lungmetraje a fost alcătuit din regizorii Dana Budisavljević, Elmir Jukić şi Ágnes Kocsis. „Premiul merge către portretul cinematografic al unei generaţii care, după cum arată, este prinsă într-o pubertate eternă. Prea deştepţi să continue viaţa părinţilor lor, dar prea slabi să construiască o lume nouă. Filmul găseşte modalitatea de a captiva publicul prin farmecul, spontaneitatea şi autoironia actriţei principale şi regizoarei. Este şi un film care se joacă şi mută graniţele documentarului şi ale ficţiunii”, au motivat juraţii.

„Ivana cea Groaznică”, al doilea lungmetraj al Ivanei Mladenović, a câştigat în luna august a acestui an premiul special al juriului secţiunii Cineasti del Presente din cadrul Festivalului de Film de la Locarno, unde a avut premiera mondială.

Filmul este o poveste neconvenţională despre oameni şi locuri, despre apartenenţă şi dor, spusă cu umor şi tandreţe.

Actriţa sârbă Ivana lucrează şi trăieşte în România, dar după o serie de probleme de sănătate decide să îşi petreacă vara pe malul celălalt al Dunării, în Kladovo, oraşul natal, înconjurată de familie. Primarul îi propune să fie imaginea celui mai important eveniment local - festivalul de muzică Podul Prieteniei - şi, deşi nu foarte convinsă, Ivana acceptă. Odată cu sosirea excentricilor săi prieteni de la Bucureşti şi pe măsură ce bârfele legate de povestea ei de dragoste cu un bărbat mult mai tânăr se împrăştie în oraş, Ivana ajunge în pragul unei căderi nervoase. Familia şi prietenii sunt invitaţi să aducă pe ecran propriile emoţii şi să se interpreteze pe ei înşişi într-o poveste cinematografică despre o femeie care nu îşi poate găsi locul pe niciunul dintre cele două maluri ale Dunării.

Rolul principal e interpretat de Ivana Mladenović, iar din distribuţie fac parte Luka Gramić, părinţii Ivanei: Gordana Mladenović şi Miodrag Mladenović, fratele Kosta Mladenović, bunica Zivka Sorejević, Andrei Dinescu şi regretata artistă Anca Pop.

Scenariul şi regia sunt semnate de Ivana Mladenović, coscenarist este Adrian Schiop, regia artistică a fost realizată de Ana Szel şi Andrei Rus, imaginea - de Carmen Tofeni, montajul - de Patricia Chelaru şi Cătălin Cristuţiu, costumele - de Iulia Popescu, de scenografie au fost responsabile Radmila Simić, Rada Dronjak şi Gordana Mladenović, de machiaj - Iulia Popescu şi Dejana Petrucić. Producători sunt Ada Solomon şi Ivana Mladenović.

„Ivana cea Groaznică” este o producţie microFILM România şi Dunav 84 Serbia, în asociere cu Televiziunea Română, nomada.solo, Verde Stop Arena, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi Film Centre Serbia.

Filmul va fi lansat în România pe 13 martie 2020.

Ivana Mladenović s-a născut în 1984, în Serbia. După ce a studiat Dreptul în Belgrad, s-a mutat în România, unde a absolvit Regie de film la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale” (2010), precum şi masterul în aceeaşi specializare (2011). A realizat mai multe scurtmetraje şi documentare selectate şi premiate la festivaluri internaţionale şi este cunoscută pentru debutul ei în ficţiune, „Soldaţii. Poveste din Ferentari". Acesta a avut premiera mondială la Toronto IFF 2017 şi a fost selectat în competiţia oficială de la San Sebastián IFF (unde a primit menţiunea specială Sebastiano), fiind recompensat ulterior cu Prix Decouverte la Namur FFF, premiul Cineuropa la Festivalul de la Trieste, menţiune specială New Talent Grand Pix la CHP PIX, cel mai bun debut în cadrul Zilele Filmului Românesc la TIFF, dar şi cu premiul Gopo la aceeaşi categorie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.